Britanski Parlament protiv akcije u Siriji

David Cameron

David Cameron

Britanski poslanici odbacili su Vladin prijedlog o mogućoj vojnoj akciji protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Prijedlog britanskog premijera Davida Camerona odbačen je sa 285 glasova protiv i 272 glasa za, prenosi Tanjug.

Britanski premijer je, nakon glasanja, izjavio da je jasno da Parlament ne želi akciju i da će “Vlada djelovati u skladu s tim”.

Ovim se praktično odbacuje britansko učešće u bilo kakvom napadu koje bi predvodile Sjedinjene Američke Države protiv Assadovog režima.

Udarac premijerovom autoritetu

Odluka britanskih parlamentaraca dolazi kao udarac autoritetu Camerona koji je već ublažio dokument kojim se predlaže vojna akcija u Siriji, kao odgovor na zahtjeve opozicione laburističke stranke da se pruži više dokaza o odgovornosti Assada za upotrebu hemijskog oružja, prenosi Tanjug navode BBC-ija.

Neočekivano, poslanici su odbacili prijedlog Vlade za podršku vojnoj akciji u Siriji, ukoliko joj budu išli u prilog dokazi inspektora Ujedinjenih naroda za naoružanje, koji na terenu istražuju navode da je Assadov režim korištio hemijsko oružje protiv civila.

U srijedu je Cameron najavio da će Parlament dva puta glasati o akciji u Siriji, a ne samo u četvrtak, kako se isprva predviđalo.

Podrška britanske javnosti za akciju je  također slaba, a anketa YouGov pokazuje da se 50 posto Britanaca protivi raketnom napadu na Siriju, dok ga odobrava samo 25 posto.

Odgovor SAD-a

Američki predsjednik Barack Obama će postupati u najboljem interesu SAD-a po pitanju Sirije, uprkos odluci britanskog Parlamenta da odbaci vojnu akciju u toj državi, saopćili su danas američki zvaničici, prenosi Hina.

“Vidjeli smo noćas rezultat glasanja Parlamenta u Velikoj Britaniji. SAD će se nastaviti konsultirati s britanskom Vladom, jednim od naših najbliskijih saveznika i prijatelja”, rekla je u saopćenju glasnogovornica Bijele kuće Caitlin Hayden.

“Predsjednik Obama misli da su u pitanju osnovni interesi za Sjedinjene Države i da zemlje koje krše međunarodne norme u vezi hemijskog oružja moraju odgovarati”, rekla je ona.

Sjedinjene Države će nastaviti tražiti međunarodnu koaliciju kako bi djelovali zajedno prema Siriji, izjavio je u petak američki ministar odbrane Chuck Hagel nakon što je britanski Parlament odbacio vojnu akciju.

“Naš pristup je da nastavimo tražiti međunarodnu koaliciju koja će djelovati zajedno. Mislim da vidite brojne zemlje kako izriču, javno izriču svoje stajalište o upotrebi hemijskog oružja”, rekao je on.

Inspektori UN-a istražuju uzorke uzete sa područja u blizini Damaska, a  na kojem su, prema prema riječima aktivista, Assadove snage ispalile rakete napunjene hemijskim agensima 21. augusta.

Ljekari bez granica su saopćili da je najmanje 355 ljudi ubijeno, a više od 1.000 ranjeno.

Posted by on 2013-08-30. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login