Broj izbjeglica iz Sirije prešao pet miliona

izbjegliceVisoki komesarijat UN za izbjeglice (UNHCR) navodi da je broj Sirijaca koji su pobjegli iz zemlje tokom šestogodišnjeg rata prešao pet miliona.

UNHCR vrši pritisak na zemlje da pojačaju napore za smještanje oko 500.000 ljudi, od čega je za polovinu već određeno mjesto boravka.

Portparol UNHCR-a Babar Baloh rekao je da prelazak brojke pet miliona nije izazvan nijednim pojedinačnim dešavanjem. Prije godinu dana broj je iznosio 4,8 miliona, a prema procijenama agencije 6,3 miliona ljudi je interno raseljeno.

Baloh je rekao da je broj sirijskih izbjeglica u Turskoj od februara porastao za 47.000, što je ukupan broj Sirijaca u Turskoj podiglo na 2,97 miliona.

SAD su država sa najobimnijim programom za naseljavanje i obavezale su se da prime 64.000 Sirijaca, ali administracija predsednika Donalda Trampa nastoji da smanji obim programa.

Posted by on 2017-03-31. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login