Brojne nepravilnosti u popisu

Bosna i Hercegovina, popis stanovništva,Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. proveden je uz brojne nepravilnosti, nepoštivanje rokova i kršenje zakona, a preliminarni rezultati pokazuju ogromna razilaženja od statističkih podataka o broju stanovništva.

Pored toga, samo 14,9 posto anketiranih smatra da će rezultati popisa u potpunosti prikazati realnu situaciju na terenu, pokazao je građanski monitoring popisa, proveden u okviru kampanje PopisMonitor, saopćeno je iz Udruženja građana Zašto ne.

Najdrastičniji su primjeri općina Dobretići (SBK) i Ravno (HNK), u kojima je popisano 214 posto, odnosno 130 posto više osoba nego što je zabilježeno u demografskim podacima iz 2012. Ogromne razlike zabilježene su i u Kantonu 10 u općinama Kupres (67,06 posto) i Bosansko Grahovo (51,59 posto), dok je, sa druge strane, u općini Istočni Mostar popisano čak 69,13 posto manje osoba.

Najveće razlike između broja popisanih i broja stanovnika po statističkim podacima su zabilježene u Posavskom, ZHK, te Kantonu 10. Ovakav nesklad ukazuje na realnu mogućnost organizirane popisne prevare, zaključci su građanskog monitoringa popisa.

Posted by on 2014-03-26. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login