Brži tranzit izbjeglica iz regije u EU

izbjegliceNa granicama zemalja u regiji primjetan je brži tranzit izbjeglica ka zemljama Evropske unije.

U protekla dvadeset i četiri sata u Hrvatsku je ušlo 11.500 izbjeglica, potvdio je u nedjelju glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Domagoj Džigumović rekavši kako je to najveći broj izbjeglica koje su u jednom danu ušle u Hrvatsku u gotovo četrdeset dana izbjegličke krize.

Izbjeglice u Hrvatsku i dalje ulaze preko područja Bapske odnosno Berkasova u Srbiji.

Nakon prihvata u centru Opatovac, u kojem se registriraju i dobiju potrebnu pomoć, ukrcavaju se u atuobuse ili voz u Tovariku i upućuju prema slovenskoj granici.

Džigumović je također kazao kako se cijeli postupak prijema i slanja izbjeglica prema Sloveniji odvija bez gužvi, a radnici policije i pratećih službi navikavaju se na veći priljev izbjeglica koji stiži iz Srbije.

Nedostaju topla odjeća i deke

“Pojačan priljev primjetan je posljednjih tjedan dana te većih problema na terenu i u samom prihvatnom centru nema“, rekao je on.

Iz UNHCR-a navode da su vlasti u Srbiji i Hrvatskoj sada bolje organizirane.

“Svjedoci smo vrlo mirnog prijelaza izbjeglica prema Hrvatskoj. To se dešava samo zbog dostupnosti autobusa. Autobusi su radili cijelu noć “, kazao je oficir UNHCR-a Mahmoud Awad.

Katarina Zorić iz Crvenog križa Hrvatske rekla je da trenutno postoji povećana potreba za toplom odjećom i dekama. ”Danas je lijep dan pa sve izgleda u redu, međutim noći su znatno hladnije, tako da smo sinoć imali probleme sa nedostatkom deka. Dijelimo ih prvenstveno trudnicama i djeci. Određene donacije stižu, al bih ja iskoristila priliku i pozvala hrvatske tvrtke koje mogu da se odazovu i da doniraju  deke. Također, uočili smo da postoji potreba i za dječijom odjećom, zato posebno stavljam akcenat na tople dječije jake i na čarapice.”

Izbjegla Sirijka saznala za pogibiju supruga

“Iako se događaju rekordni prilijevi izbjeglica to se u Opatovcu ne primijeti. Razlog tome je koordinacija između srpske i hrvatske policije. Posebno treba naglasiti psihološku pomoć. Jutros je u kamp stigla majka iz Sirije sa šestoro djece. Ovdje je dobila informaciju da je za vrijeme njezina putovanja u Siriji poginuo njezin muž. Njoj se pruža psihološka pomoć. Također, jutros je pronađen otac jedne jednomjesečne bebe. Otac je lociran u Sloveniji”‘, izvijestio je Al Jazeerin Ivan Pavković.

Iz Hrvatske izbjeglice idu dalje ka Sloveniji.

Sinoć ih je najviše, blizu 7.000, ušlo na područje uz granični prijelaz Harmica – Rigonce.

U posljednjih devet dana, od kada je ka Sloveniji usmjeren drugi izbjeglički val, u tu je zemlju ušlo više od 60.000 izbjeglica.

Iz Slovenije nastavljaju put prema Austriji, koja je u prethodnih pet dana primila blizu 40.000 izbjeglica

Posted by on 2015-10-25. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login