Budući državni zatvor: Sport, kultura i religija za zatvorenike

Švedska, zatvor

Izgradnja državnog zatvora u Istočnom Sarajevu odvija se planiranim tempom, a prvi zatvorenici trebali bi useliti do kraja 2016. godine.

Financijska konstrukcija projekta je završena, a novac za ugovorene radove osiguran.

Površina zatvora iznosi oko 26.000 metara kvadratnih, a u zatvor će moći biti smješteno makisimalno 348 zatvorenika.

Bit će to prva zatvorska institucija u BiH koja ispunjava europske standarde, kaže Zoran Bašić, direktor Jedinice za sprovođenje projekta.

„Pod tim se podrazumjeva obezbjeđivanje svih funkcionalnih sredina i prostora za zatvorenike, uključujući vanjska dvorišta, sportske dvorane, kulturno-edukativne i religijske centre. Samim tim, zbog toga što se sve to mora obezbijediti i površina zatvora se povećava“, kazao je Bašić.

Izgradnja ovog zatvora i razvoj efikasnog sustava izvršenja sankcija strateški je priroritet Ministarstva pravde BiH, kaže resorni ministar Josip Grubiša.

„Ovo će biti prva zatvorska ustanova u BiH koja će ispunjavati europske standarde. To je posebno značajno, ako se uzme u obzir činjenica da postojeće entitetske zavode karakterizira prekobrojnost i neadekvatni kapaciteti“, kazao je Grubiša.

Značajan dio sredstava bit će utrošen na visokosigurnosne standarde, jer će u državnom zatvoru kaznu izdržavati najopasniji osuđenici, ratni zločinci i drugi najteži prestupnici u svim oblicima kriminala.

Kamen temeljac za izgradnju zatvora položen je 2006. godine.

Posted by on 2015-10-04. Filed under Istočno Sarajevo, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login