Bugojno: Problem pasa lutalica

psi lutalicePretpostavke su da u gradskim i prigradskim dijelovima bugojanske općine postoji od 150 do 170 pasa lutalica, koji već duže vrijeme predstavljaju veliku opasnost po građane.

Njihova prisutnost naročito je izražena u blizini školskih objekata, zbog čega su školska rukovodstva i roditelji dosad u više navrata zahtijevali da se ovo pitanje konačni riješi.

U općinskoj upravi, međutim, naglašavaju da je nemoguće potpuno riješiti problem, bez donošenja odgovarajućeg zakona na federalnom nivou, koji bi se mogao implementirati u svim općinama.

‘Postojeći zakon je napravljen u skladu s evropskim propisima ali se on, nažalost, ne može provesti u praksi. Nije to slučaj samo u Bugojnu, već u mnogim drugim sredinama, zbog čega je tražena njegova revizija. Činimo sve da sigurnost građana bude veća. Napravit ćemo azil, ali za to treba vremena’, kazali su.

Situaciju dodatno pogoršava to što se ove životinje kamionima tajno dovoze iz drugih gradova na teritoriju bugojanske općine.

Samo u zadnjih petnaestak dana primijećena su dva takva kamiona. Utvrđen je identitet njihovih vlasnika, protiv kojih su poduzete zakonom predviđene mjere.

Posted by on 2012-04-09. Filed under Bugojno, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login