Bugojno: ukraden eksploziv SFOR-a

Rutinskom kontrolom skladišta Fabrike namjenske vojne industrije “Binas” u Bugojnu, u kojem se čuvao eksploziv bivšeg SFOR-a, otkriveno je da nedostaje veća količina eksplozivnih materija.

Bugojno

Bugojno

Prije desetak dana uviđaj u skladištu obavili su pripadnici SIPA i UNDP, a direktor “Binasa” Rahman Sijamija saslušan je zbog krađe eksploziva iz fabrike.

Ovu je informaciju potvrdio dobro upućeni izvor koji nije želio otkriti identitet, ali ističe da se cijeli slučaj dobro skriva od javnosti kako na vidjelo ne bi izašla još jedna afera vezana za bugojanski “Binas”, a možda i puno ozbiljnija stvar kao što je nabavka eksploziva za terorističke organizacije, piše Večernji list.

“Ovog puta nestao je eksploziv međunarodnih snaga, a čuvao ga je izvjesni Milanović koji je u rodbinskim vezama sa ministrom MUP-a Srednjobosanskog kantona Sedžadom Milanovićem, koji nema potrebne certifikate te nije mogao čuvati objekat od takve važnosti”, rekao je izvor.

Isti izvor ne isključuje mogućnost da je ukradeni eksploziv završio kod neke od brojnih islamskih terorističkih organizacija koje su nakon nedavnog terorističkog napada na Ambasadu SAD u Sarajevu pod posebnim nadzorom domaćih i međunarodnih bezbjednosnih agencija.

U SIPA nisu mogli otkriti više detalja o ovom slučaju, jer je istraga u toku.

S obzirom na ratna i poratna događanja u Bugojnu, od kojih mnoga imaju obilježja terorizma, nestanak veće količine eksploziva svakako je zabrinjavajući, te zahtijeva sveobuhvatnu istragu, navodi list.

Posted by on 2011-11-04. Filed under Bugojno, Crna Hronika, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login