Butan: Google nam približava planinsko kraljevstvo

Butan

Butan

Zahvaljujući Google Street View projektu moguće je iz udobnosti svog doma posjetiti daleko himalajsko kraljevstvo Butan i uživati u panoramskim prizorima veličanstvenih planina, manastira i rijeka kristalno prozirnih voda.

“Zemlja gromovitog zmaja” dugo je bila jedna od najizolovanijih zemalja na svijetu, koja je tek 1999. godine ukinula zabranu na televiziji. Većina stranih turista mora da plati 200 dolara po danu boravka.

U novom duhu prihvatanja moderne tehnologije, vlada Timbua dozvolila je realizaciju projekta Street View u okviru kojeg korisnici interneta mogu da se upoznaju sa prirodnim i kulturnim bogatstvima Butana.

“Većini vlada se Street View dopada jer promoviše turizam”, izjavio je za AFP Divon Lan, jedan od menadžera projekta. “U Butanu, pregovori su tekli drugačije, u smislu kako da približimo Butan svijetu, a da ne izazovemo lavinu turista koja bi mogla da ugrozi njegovu kulturnu baštinu”, objasnio je on.

Projekat, na čijoj je realizaciji rađeno godinu dana, pokrenut je u martu 2013. Street View vozilo, opremljeno kamerom sa 15 sočiva, kojim je snimljeno više od milion fotografija, prevalilo je više od 3.000 kilometara u tom periodu.

“Stanovnici sela su posmatrali to čudno vozilo i raspitivali se o njemu kod vozača. Kada im je on rekao da snima fotografije, bili su veoma uzbuđeni i pokušavali da zavire unutra”, rekao je Lan koji je prethodno učestvovao u digitalnom mapiranju kompleksa Angkor Vat u Kambodži.

Najnoviji Street View projekat pruža priliku korisnicima interneta da zavire u zemlju koju je dosad vidio samo mali broj ljudi. Naime, prvi turisti su ušli u Butan tek prije četiri decenije.

Virtualni posjetioci će pored prirodnih ljepota Butana, moći da vide pojedine kulturne atrakcije ove zemlje kao što je “Palata sreće”, manastir iz 17. vijeka koji se nalazi u bivšoj prijestolnici Punahi.

Moći će, također, da “obiđu” i nacionalni muzej smješten u kuli iz 17. vijeka u gradu Paro i Trongsa Dzong, najveću tvrđavu u zemlji koja se nadvija nad stjenovitom riječnom dolinom.

Uprkos reputaciji zemlje koja odbija tehnološki napredak, koja ga je pratila kroz čitav 20. vijek, Butan je u novom milenijumu postao svojevrsni šampion internet ere i mobilne tehnologije.

Malo kraljevstvo ima svega 750.000 stanovnika koji mahom žive na selu, ali posjeduje čak dvije mreže mobilne telefonije koje zajedno imaju 550.000 korisnika. Prema posljednjem istraživanju iz 2012, više od 120.000 Butanaca je povezano na mobilni internet.

“Ono što najviše privlači turiste je upravo njena velika izolovanost, to što u njoj rijetko mogu da sretnu druge strance, te im je samim tim lakše da uspostave kontakt sa lokalnim stanovništvom”, navela je Melisa Bigz Bredli, direktorica sajta za luksuzni turizam Indagare.com koja je tek nedavno posjetila Butan.

Damčo Rinzin, portparol Turističkog savjeta Butana, izjavio je da su turisti dobrodošli, ali da zemlja ne želi da postane samo još jedna turistička destinacija. Želja da se sačuva i zaštiti tradicionalna kultura ogleda se u tradicionalnim nošnjama koje podjednako nose i muškarci i žene, a koje su obavezne za zvaničnike. “Google Street View je način da se naša kultura sačuva u doba velikih promjena. To nas podsjeća na blaga koje Butan posjeduje”, kazao je Rinzin.

 

 

Posted by on 2014-10-25. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login