Čak 43 posto djece u BiH izloženo nekom obliku vršnjačkoga nasilja

nasilje nad ženama

nasilje nad ženama

Prema podacima Centra za društveno istraživanje “Global Analitika“, 43 posto djece u BiH izloženo je nekom obliku vršnjačkoga nasilja.

Prema tim podacima, nasilno ponašanje je najzatupljenije u osnovnoj školi od petog do osmoga razreda te u srednjoj školi.

– Međutim, istraživanje koje je provedeno prije dvije godine, pokazalo kako su najveći delikventi u srednjoj školi ili u završnim razredima osnovne škole- kazala je Vedina Ajanović iz Centra za društveno istraživanje.

Također, istraživanje je pokazalo kako osobe koje su sklone vršnjačkom nasilju najčešće prerastaju u maloljetne delikvente.

Prema podacima kojima Centar raspolaže, Tužiteljstvo BiH je 2015. godini obradilo 713 kaznenih prijava vezanih za maloljetničku delikvenciju.

Na ove podatke ukazano je u petak u Mostaru na okruglom stolu koji se održavo u sklopu implementacije projekta „Prepoznaj nasilje i reagiraj”, a u okviru kojeg je obučavano nastavno osoblje i stručni suradnici u školama kako bi na vrijeme prepoznali tendenciju kod učenika za vršnjačko nasilje i maloljetničku delikvenciju te reagirali ili eventualno na vrijeme detektirali problem.

Generalna preporuka za sigurno odrastanje i školovanje djece i omladine u BiH su poduzimanje alternativnih mjera kod djece koja ispoljavaju nasilno ponašanje.

Također, preporuka je da se uz pružanje pomoći žrtvi, pomogne i zlostavljaču jer je potrebno otkriti uzrok njegova ponašanja, kao i integracija učenika nasilnog ponašanja u društvo i pružanje pozitivnih primjera.

– Dakl,e mjere ne moraju uvijek biti smanjenje vladanja i prebačaj u drugu školu jer na taj način učenik koji ispoljava nasilno ponašanje samo postane problem druge škole- kaže Ajanović.

Dodaje kako će, pak, s druge strane učenik s nasilnim ponašanjem lakše riješiti svoje probleme prihvaćanjem u društvo koje će mu pokazati pozitivne primjere ponašanja.

Posted by on 2017-06-04. Filed under Banja Luka, Mostar, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login