Catherine Ashton želi imati svoj službeni avion

Catherine Ashton

Catherine Ashton

Šefica diplomacije EU Catherine Ashton traži da joj se dodjeli službeni avion kako bi kvalitetnije mogla obavljati svoj posao, objavio je londonski The Times.

Tokom protekle sedmice, Catherine Ashton je na Haiti otputovala avionom španske vlade, a u Španiju je stigla francuskim avionom.

Neimenovani španski diplomat rekao je da bi visoka povjerenica za vanjske poslove trebala dobiti vlastiti avion, što je luksuz koji je uskraćen čak i Evropskoj komisiji.

“Catherine Ashton je u istoj ligi kao i Hillary Clinton ili šef ruske diplomacije Sergej Lavrov. Njen avion ne bi bio luksuz već pitanje opstanka”, rekao je diplomat.

The Times piše kako je ideja o posebnom avionu za šeficu diplomacije EU izrečena nakon što su Catherine Ashton kritikovali zbog nedolaska na sastanak u Španiju na koji nije stigla jer je bila na inauguraciji ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča. Prema proračunu londonskog dnevnika Catherine Ashton bi godišnje na službenim putovanjima mogla prijeći oko 500.000 kilometara.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-10. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login