CCI o radu Vlade i Skupštine TK-a: Preokompozicije i budžet pred kolapsom

CCIAktuelni mandat vlasti u Tuzlanskom kantonu obilježen je brojnim prekompozicijama u Skupštini, smjenama u Vladi i političkom nestabilnošću, rečeno je jučer na pres-konferenciji Centara civilnih inicijativa. Predstavnici ove NVO Muris Bulić i Mersed Avdić prezentovali su izvještaj o radu Vlade i Skupštine TK-a za mandatni period 2010 – 2014. godine.

– Do kraja mandata, Skupština je promijenila šest parlamentarnih većina i tri saziva Vlada, koje su više puta rekonstruisane, kazao je Bulić, te naveo da pred kraj mandata ključni ciljevi Vlade, kao što su stvaranje novih radnih mjesta, socijalna sigurnost najugroženijih i stabilnost budžeta, nisu ostvareni.

– Broj radnih mjesta se u Kantonu smanjio za 2.000, broj nezaposlenih povećao za preko 6.700, rast plata od tri posto progutali su povećani troškovi života od 4,8 posto, a budžet sa kumulativnim deficitom u 2014. godini od 109 miliona je pred kolapsom, kazao je Bulić.

Od izbora do danas, promijenilo se sedam različitih sastava Vlade, ne računajući njeno funkcionisanje u krnjim sastavima, u trenucima podnošenja ostavki i smjena.

– Ovo je svojevrsni rekord, ne samo ovog mandata i ne samo ovog kantona. Za četiri godine, u različitim sastavima Vlade TK-a učešće su uzele ne samo sve parlamentarne stranke nego čak i jedna neparlamentarna. A stranačke trgovine su dovele do zanimljivih slučajeva, recimo, da neke stranke imaju više ministara nego poslanika u kantonalnoj Skupštini, kazao je Bulić.

Najveći broj mjera i odluka u Vladi je donesen jednoglasno, uključujući i imenovanje Velida Torića za direktora ZZOTK-a, koji je nakon hapšenja u koruptivnoj aferi, smijenjen sa te funkcije.

– A jedina odluka koja nije donesena jednoglasno bila je ona o davanju saglasnosti na prijem portira na Univerzitetu, rečeno je jučer u Tuzli.

Posted by on 2014-09-24. Filed under Banovići, Gračanica, Gradačac, Lukavac, Srebrenik, Teočak, Tuzla, Vijesti iz BH gradova, Živinice. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login