CDU i SPD dogovorili veliku koaliciju

Angela Merkel

Angela Merkel

Nakon dugotrajnih pregovora dvije najjače stranke u Njemačkoj, kršćanski demokrati (CDU) na čelu kojih je kancelarka Angela Merkel, te socijaldemokrati (SPD), uspjele su dogovoriti veliku koaliciju koja će omogućiti Merkel novi, treći mandat na čelu vlade.

Kako su naveli visokopozicionirani članovi CDU-a Michael Grosse-Broemer i Annegret Kramp-Karrenbauer, dogovor je postignut jutros u pet nakon pregovora koji su trajali cijelu noć, a detalji dogovora bit će objavljeni tokom današnjeg dana.

Pregovori o velikoj koaliciji CDU-a i SPD-a započeli su prije mjesec dana, a Merkel je pregovaračima dala rok za dogovor do danas.

Merkel bi mogla sastaviti svoju novi vladu do Božića. No, za to SPD treba dobiti odobrenje svojih članova kojih je više od 474.000.

Merkel je na dužnosti njemačke kancelarke od studenoga 2005. godine. Parlamentarni izbori u Njemačkoj održani su prije dva mjeseca.

Posted by on 2013-11-27. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login