Čeh proglasio državu između Srbije i Hrvatske

 

Liberland

Liberland

Na ničijoj zemlji između Srbije i Hrvatske “proglašena je” najmanja “nezavisna suverena država” na Balkanu, površine sedam kvadratnih kilometara.

To je “Liberland” u koju njen “predsjednik”, Čeh Vit Jedlička poziva sve koji poštuju princip “živi i pusti druge da žive”, a nisu ekstremisti.

“Liberland” leži na obalama Dunava između Bačkog Monoštora i Zmajevca.

Liberland

Liberland

Jedlička tvrdi da je “država” nastala potpuno u skladu sa međunarodnim pravom jer je osnovana na ničijoj zemlji koju u okrivu razgraničenja nisu tražile ni Srbija, ni Hrvatska, prenosi B92.

“Cilj osnivača nove države jeste da stvore društvo u kojem mogu da prosperiraju pošteni ljudi, a da im država ne zagorčava život nepotrebnim zabranama i porezima. Jedan od razloga za osnivanje Liberlanda je sve veći uticaj interesnih grupa na funkcionisanje država i sve gori uslovi za život ljudi. Osnivače inspirišu Monako i Lihtenštajn”, piše na zvaničnom sajtu nove “države”.

Vit Jedlička iz marginalne stranke desnice bliske bivšem premijeru i predsjedniku Češke Vaclavu Klausu, izrazio je nadu u saopštenju da će “nezavisni, suvereni Liberland” najprije priznati upravo Srbija i Hrvatska kojima se sprema da pošalje diplomatske note o tome, a da će ga potom priznati i ostale države svijeta.

“Liberland” ima zastavu, grb, “ustav” i “zakone”, a iako se zastava zavihorila tek početkom ove sedmice, već dijeli “državljanstva” i poziva sve pod uslovom da nisu komunisti, neonacisti ili ekstremisti, a ne želi ni zločince kažnjene za teža krivična djela.

Posted by on 2015-04-25. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login