Čelnik Deutsche Banka prošle godine zaradio gotovo 10 miliona eura

Josef AckermannČelnik Deutsche Banka Josef Ackermann prošle je godine zaradio ukupno 9,55 milijona eura, uključujući platu, povlastice i bonuse, stoji u danas objavljenom godišnjem izvješću te banke. Pritom će 70 posto toga iznosa Ackermannu biti isplaćeno naknadno, ovisno o budućim poslovnim rezultatima grupacije, saopštio je Deutsche Bank.

Izdašno nagrađivanje bankara postalo je sporno diljem svijeta nakon izbijanja globalne finansijske krize koja je nagnala vlade na pooštravanje propisa o isplati bonusa. Prošle je godine osmočlanom upravnom odboru Deutsche Banka ukupno isplaćeno 38,98 milijona eura naknada, 4,48 milijona više nego u 2008. kada je izbila globalna finansijska kriza.

Grupa je u 2009. ostvarila dobit prije oporezivanja u visini 5,2 milijarde eura, zahvaljujući oporavku ogranka za korporativno i investicijsko bankarstvo koji je generirao 4,3 milijarde eura. U 2008. grupa je zabilježila prvi gubitak u više od 50 godina u iznosu 5,7 milijardi eura. Gubitak prije poreza ogranka za korporativno i investicijsko bankarstvo iznosio je 7,4 milijarde eura.

Prilikom objave godišnjeg izvještaja najveća njemačka banka izrazila je oprezan optimizam povodom prognoza za finansijski sektor. “Bankarska industrija trebala bi se u 2010. i 2011. polako vratiti u normalu”, navodi se u njezinom saopštenju.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-16. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login