Centar Madrida blokiralo 2.000 ovaca

ovceOko 2.000 ovaca prošlo je kroz centar Madrida u okviru parade kojom pastiri svake godine skreću pažnju na prava na korištenje starih puteva za migraciju stoke.

Ovi putevi su sve ugroženiji zbog širenja urbanih zona i modernih poljoprivrednih tehnika.

Brojni turisti u španskoj prijestonici začudili su se kada su ugledali da se u nedjelju zaustavlja saobraćaj zbog velikog stada ovaca, i to u nekim od najelitnijih četvrti u gradu.

Pastiri još od 1273. godine imaju pravo da koriste oko 125.000 kilometara dugu mrežu puteva za migraciju stoke s hladnijih pašnjaka ljeti na toplija polja zimi, podsjeća agencija Associjated Press.

Ti putevi se prostiru preko područja na kojem su se nekada nalazila otvorena polja i šume, a sada se na jedan njihov dio proširio Madrid, čije šire područje ima više od šest miliona stanovnika.
Svake godine, grupa pastira staje u odbranu tog prava u glavnom gradu Španije, a ministarstvo poljoprivrede od 1994. godine promovira ovaj događaj u vidu živopisne “fijeste”, prenosi B92.

Posted by on 2013-10-07. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login