Centralnoafrička Republika na rubu propasti

UN

UN

Centralnoafrička Republika na rubu je propasti i kriza u toj zemlji prijeti da se proširi van njenih granica, saopćili su visoki zvaničnici UN-a, dok su tražili od Vijeća sigurnosti da pomogne u finansiranju mirovnih snaga Afričke unije.

Krizom zahvaćena bivša francuska kolonija – jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu – upala je u haos otkako su Seleka pobunjenici preuzeli vlast od predsjednika Francoisa Bozizea prije četiri mjeseca, izazivajući humanitarnu krizu u srcu Afrike.

Afrička unija u ovom je mjesecu pretvorila postojeću regionalnu mirovnu misiju od 1.000 ljudi, pozntu pod nazivom MICOPAX, u nove, veće mirovne snage AU. Broj vojnika će nadmašiti 3.600 ljudi, i mandat AU će biti da štiti civile, pomogne u staboliziranju zemlje i obnovi vlade.

‘Afrička unija zatražila je finansijsku, logitičku i tehničku podršku. Mi smo preporučili Vijeću da podrži tu pomoć. Također smo preporučili da bolje adaptira političku misiju UN-a na trenutnu situaciju’ – izjavio je šef Misije UN-a u Centralnoafričkoj Republici, penzionisani general pukovnik Babacar Gaye, prenosi Reuters.

AU i UN planirju da pošalju eksperte u Centralnoafričku Republiku u kratkom roku kako bi tačno ocijenili potrebe na terenu, a diplomati UN-a saopćili su da će na osnovu tog izvještaja Vijeće sigurnosti usvojiti rezoluciju o Centralnoafričkoj Republici.

Gaye i pomoćnik generalnog sekretara UN-a za ljudska prava, Ivan Simonović, nagovijestili su Vijeću sigurnosti da snage AU neće biti dovoljne da se nose s krizom u Centralnofričkoj Republici, koja se graniči s još šest država.

‘Mnogo veće i nacionalno raznovrsnije snage su potrebne da pruže sigurnost i zaštite stanovništvo. Takve snage također bi spriječile strane pobunjeničke grupe, poput Vojske Božijeg otpora ili islamskih ekstremističkih grupa, da pronađu utočište u toj zemlji’ – izjavio je Simonović.

Posted by on 2013-08-15. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login