Češka će platiti odštete nelegalno sterilisanim Romkinjama

Prag

Prag

Češka vlada ima namjeru da isplati odštete nelegalno sterilisanim ženama, većinom Romkinjama, javila je agencija ČTK.

Ovo bi bio odgovor Praga na kritike UN-ove Komisije za ljudska prava. Vijeće ministara će u ponedjeljak razmotriti prijedlog zakona o kojem bi se glasalo iduće godine.

Slučajeve prisilne sterilizcije u 2004. godini osudio je Evropski centar za prava Roma, a Češko vijeće za ljudska prava je preporučilo 2007. godine da se žrtavma isplate kompenzacije.

Češka vlada “se ne osjeća odgovornom” zbog činjenice da se neke nelegalno sterilizirane osobe nisu obratile sudu kako bi dobile odštetu, ali je odlučila da uvede opću kompenzaciju, javila je ČTK, piše agencija AFP.

Prema jednom izvještaju pripremljenom za vladu, kompenzacija bi mogla iznositi između 11.000 i 15.000 eura, a dobilo bi je oko hiljadu žena.

Prošle sedmice, nevladina organizacija za zaštitu Roma FERV optužila je nekoliko evropskih država, među kojim Rumuniju, Makedoniju, Republiku Češku, Mađarsku, Slovačku i Njemačku, da ne učestvuju u borbi protiv antiromskog rasizma.

Posted by on 2014-10-19. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login