Češka još ne želi preći na euro

euroČeški premijer Petr Nečas izjavio je da njegova zemlja sigurno neće preći na euro u narednih osam ili deset godina.

Tek potom će na dnevni red doći debata o tome šta bi za Češku značio novi evropski mehanizam za stabilizaciju eura.

Premijer je, kao i ostali češki zvaničnici, do sada izbjegavao da pominje konkretniji rok za ulazak Češke u eurozonu, iako se ona na to obavezala u maju 2004. godine, kada je primljena u Evropsku uniju.

Sada je rok pomenuo u parlamentu, tokom rasprave o evropskom mehanizmu za stabilizaciju eura koji, po ocjeni premijera, ne donosi nikakve obaveze za Čehe, budući da nisu u eurozoni.

“Debatu o tim obavezama će voditi naši nasljednici možda za osam, deset godina kada budemo ulazili u eurozonu”, kazao je Nečas, prenosi B92.

Kategorični protivnik ulaska Češke u eurozonu je euroskeptični predsjednik Češke Vaclav Klaus, osnivač Nečasove Građanske demokratske stranke.

Klaus je ranije zvanično zatražio od Vlade da pokuša da se dogovori sa Evropskom unijom o tome da Češka izbjegne preuzetu obavezu – da se oprosti od svojih kruna i počne da koristi euro.

Posted by on 2012-05-10. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login