Češki predsjednik na odlasku optužen za veleizdaju

 Vaclav Klaus

Vaclav Klaus

Češki senat odlučio je tužiti predsjednika na odlasku Vaclava Klausa na Ustavnom sudu za veleizdaju zbog sporne amnestije koju je proglasio početkom januara.

“Od 68 prisutnih senatora, 38 je glasalo za tu tužbu, a 30 je bilo protiv”, rekao je na pres-konferenciji socijaldemokratski predsjednik gornjeg doma parlamenta Milan Stech. Tužba za koju su glasali senatori ljevice, u utorak će se dostaviti Ustavnom sudu čije je sjedište u drugom po veličini češkom gradu Brnu, dvjestotinjak kilometara istočno od Praga.

Amnestija koju je Klaus proglasio 1. januara potaknula je velik val nezadovoljstva širom zemlje jer je predsjednik na odlasku, drže njegovi kritičari, tim činom pokazao preveliku popustljivost, napose prema optuženicima za korupciju.

“Sramotno je da se amnestijom oslobađaju akteri velikih afera pronevjere novca i utaje poreza”, rekao je nedavno predsjednik socijaldemokratske stranke CSSD-a Bohuslav Sobotka. Oko 6.500 osoba već je pušteno iz zatvora nakon predsjednikova pomilovanja.

Glavni tajnik Ustavnog suda Ivo Pospišil rekao je da će se presuda donijeti tek krajem marta, premda mandat predsjednika Klausa (71), bivšeg liberalnog ekonomista, istječe u četvrtak. Novoizabrani predsjednik Miloš Zeman preuzima dužnost dan poslije.

U češkom ustavu veleizdaja se definira kao čin uperen protiv suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Republike i protiv njezina demokratskog poretka. Predsjednika države može se kazniti samo udaljavanjem s dužnosti.

Posted by on 2013-03-05. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login