Četiri godine zatvora za pozivanje na nerede

neredi, Velika BritanijaDvojica mladića koja su pokušala da preko društvene mreže Facebook podstrekivaju nerede koji su prošle sedmice potresali Britaniju, osuđeni su u utorak na po četiri godine zatvora.

Jordan Blackshaw i Perry Sutcliffe-Keenan, obojica sa sjeverozapada Engleske, uhapšeni su pošto su na Facebooku postavili stranice na kojima pozivaju na nemire u njihovim rodnim mjestima.

“Izrečene presude pokazuju kako tehnologija može da bude zloupotrijebljena za podstrekivanje kriminalnih aktivnosti i šalje snažnu poruku potencijalnim prijestupnicima”, izjavio je zvaničnik policije Phill Thompson, prenose agencije.

Pet osoba je poginulo tokom nereda, pljačkanja i paljenja objekata u Londonu i drugim engleskim gradovima.

Širom Britanije zbog izazivanja nereda, pljačke i nasilje uhapšeno je oko 3.000 ljudi, a oko 1.400 njih već je optuženo budući da su sudovi radili danonoćno nekoliko dana.

Neredi su počeli 6. augusta u Tottenhamu, dijelu Londona, a zatim su se proširili na druge gradove.

Policija je, nakon kritika da je sporo reagovala na nasilje, na britanske ulice poslala jake snage koje će ostati prisutne i u narednim danima.

Posted by on 2011-08-17. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login