Četiri opštine u Republici Srpskoj prerastaju u gradove

Trebinje

Trebinje

Kada Zakon o gradovima bude objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske opštine Prijedor, Bijeljina, Trebinje i Doboj zvanično će postati gradovi, rekla je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” Lejla Rešić, ministrica uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Ove promjene, ističe, unaprijedit će i rejting Prijedora, Trebinja, Bijeljine i Doboja prilikom intenziviranja aktivnosti na području Evropske unije, jer brojne opštine sklapaju partnerstva sa lokalnim zajednicama u EU, razmjenjuju dobre prakse i zajednički rade na projektima za fondove IPA, što jeste još jedan od naših strateških ciljeva.

Naglašava da je za Ministarstvo, kao i Vladu RS-a, ovaj korak veoma bitan jer su sve bliži realizaciji ciljeva iz strategije razvoja lokalne samouprave a koja, između ostalog, predviđa višetipske lokalne zajednice.

“Sada imamo situaciju da na isti način tretiramo uređenje i radnopravne statuse svih lokalnih zajednica, a to je veoma teško, jer nisu iste prilike u npr. nerazvijenoj opštini Oštra Luka i gradu Banja Luka, koji ima višemilionski razvojni budžet. Upravo ovim promjenama otvaramo vrata za drugačiji koncept lokalne samouprave u RS-u, naravno strogo vodeći računa o ekonomskoj situaciji, svjesni da sve ove promjene moraju ići planski i postepeno”, rekla je Rešić.

Ekonomsku situaciju u 62 lokalne zajednice u Republici Srpskoj ocijenila je stabilnom, navodeći da problema naravno ima, kao i razlika, jer je drugačije govoriti o različitim kategorijama opština.

“U RS-u mi prepoznajemo četiri kategorizacije: izrazito nerazvijene i nerazvijene opštine, kojih je 33, i kojima Ministarstvo isplaćuje grant od dva miliona maraka na godišnjem nivou. Ove opštine još imaju socijalne budžete, bave se izgradnjom infrastrukture i sličnim, uglavnom, malim projektima”, kaže Rešić.

Istakla je da ostale opštine imaju status srednje razvijenih, odnosno razvijenih i da prema njima Vlada ne obezbjeđuje direktnu budžetsku podršku, jer imaju razvojne budžete.

Posted by on 2012-07-31. Filed under Bijeljina, Doboj, Prijedor, Trebinje, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login