Chris Bryant: Hapšenje Ejupa Ganića nije politički stav Londona

Chris Bryant

Chris Bryant

“Hapšenje Ejupa Ganića nije politički stav Londona”Hapšenje Ejupa Ganića ni u kom slučaju ne predstavlja diplomatski, politički ili bilo kakav drugi stav britanske Vlade o događajima u prošlosti na zapadnom Balkanu, izjavio je ministar za Evropu pri Ministarstvu inostranih poslova Velike Britanije Chris Bryant.

“Pravosudni organi, koji su u potpunosti nezavisni od Vlade, provode svoje nezavisne pravne aktivnosti u skladu sa zakonom. Velika Britanija cijeni svoje odnose sa BiH, te zdušno podržava njena nastojanja ka budućem članstvu u EU. Baš se ove sedmice raspravljalo o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa jednoglasnom podrškom u Odboru. Ja sam vodio tu raspravu”, rekao je Bryant.

Odgovorajući na niz primjedbi upućenih britanskoj Vladi u vezi sa pritvorom za Ganića, Bryant je naglasio dva fundamentalna ustavna principa: pred zakonom je svaka osoba jednaka, bez obzira na nacionalnost ili značaj, kao i da je krivični sistem pravosuđa Velike Britanije u potpunosti nezavisan od Vlade ili političkog uticaja, saopšteno je Srni iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

“Velika Britanija izuzetno ozbiljno shvata svoje obaveze prema stranim državljanima u pritvoru. Mi smo po hitnom postupku i detaljno razmotrili primjedbe, te mogu potvrditi da je Ganić uhapšen na aerodromu `Hitrou` u ponedjeljak poslijepodne. Ambasador BiH bila je sa njim tokom hapšenja”, rekao je Bryant.

On je potvrdio da je Ganić u zatvor Vendsvort stigao u ponedjeljak naveče nakon što je vrijeme za posjete zatvoru završeno.

“Prva konzularna posjeta Ganiću je dogovorena za srijedu u 18.15. Međutim, zbog kašnjenja u dolasku u zatvor zvaničnika Ambasade, posjeta nije bila moguća u skladu sa pravilima zatvora. Termin za posjetu je odmah ponovo dogovoren, te je posjeta obavljena u četvrtak ujutro. Sin i kćerka Ejupa Ganića su ga takođe posjetili u četvrtak, a naredna posjeta porodice je zakazana za nedjelju”, rekao je Bryant.

On je dodao da je prvo saslušanje za puštanje Ganića uz kauciju održano u srijedu 3. marta, a saslušanje po žalbi na prvu odluku o puštanju uz kauciju održano je pred Višim sudom juče ujutro, te je odgođeno.

“Nastavljamo razmatrati dalje stavke u vezi sa navodima o pristupu zvaničnika Ambasade i advokata Ejupu Ganiću. Ozbiljno pristupamo ovim navodima i u tome blisko sarađujemo sa bosanskohercegovačkim vlastima”, istakao je Bryant.

srna/bih-x.info

Posted by on 2010-03-06. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login