Čičić: BiH ljuska oraha koja pluta velikim svjetskim morima, ali nije beznačajna

Muris ČičićAkademik Muris Čičić Bosnu i Hercegovinu vidi kao ljusku oraha koja pluta velikim svjetskim morima, ali bez obzira na njen mali značaj u ekonomskom i političkom smislu na svjetskoj sceni, ističe da nije beznačajna.

Kao jedan od govornika prilikom predstavljanja Zbornika radova Akademije nauka i umjetnosti BiH o geopolitičkim promjenama u svijetu Čičić je kazao da gledajući kroz historiju ”preko BiH se puno toga prelamalo”.

– Nažalost, uvijek imamo neka ograničenja. Borba za Balkan između velikih sila, borba za ostvarenje utjecaja nama ne ide u prilog – rekao je Čičić.

U vezi sa Zbornikom radova naveo je da je naučni pokušaj Akademije da na sistemski način pokuša da analizira okolnosti u BiH.

Predsjednik Akademije Miloš Trifković je istakao da su radovi 16 autora u Zborniku veoma značajni jer govore o makroekonomskim društvenim kretanjima koja u velikoj mjeri određuju sudbinu i BiH.

– Globalne pojave se manifestuju kroz niz svakodnevnih i na prvi pogled sasvim običnih društvenih događanja. Zbog toga je neophodan naučni pristup na izučavanju i utvrđivanju posljedica za države – rekao je Trifković naglašavajući značaj ovakvih radova na bh. društvo.

Akademik Vladimir Premec je istakao da i dalje vjeruje u jedinstvo modernog svijeta, ali da se daleko otišlo od toga, iako se u ranijem vremenu govorilo da će tehnološko jedinstvo napraviti jedinstvo modernog svijeta.

I on je istakao značaj izučavanja najbitnijih aspekata geopolitičkih promjena u svijetu i Evropi.

Zbornik čine referati s okruglog stola o temi ”Geopolitičke promjene u svijetu i Evropi i položaj BiH”, a autori su istaknuti naučni radnici koji se bave istraživanjem svih aspekata razvoja bh. društva i države u procesima globalizacije i integracije BiH u EU.

Posted by on 2017-09-27. Filed under Magazin, Obrazovanje. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login