Cigarete poskupljuju od 1. januara 2012. godine

cigareteOdluku o novom poskupljenju cigareta trebalo bi da donese Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH na oktobarskom zasjedanju s tim da će se nove akcize na duhanske proizvode početi primjenjivati od 1. januara sljedeće godine.

Povećanje akciza bit će za novih 15 feninga, plus PDV i sve druge dažbine.

„Ukupno porezno opterećenje od početka iduće godine može biti oko 30 feninga više u odnosu na trenutno porezno opterećenje“, kaže portparol Uprave za indirektno oporezivanje Ratko Kovačević.

Odluka o poskupljenju paklice cigareta nadležni pravdaju usklađivanjem cijenama s onima koje važe u Evropskoj uniji. Usklađivanje sa Evropskom unijom podrazumijeva da će se cijene cigareta povećavati sve do 2014. godine.

Minimalna akciza na najjeftinije cigarete trebalo bi da bude 2,60 KM, a poskupljenjem cigareta do te godine trebalo bi da dovede do toga da neće biti razlike u pogledu lokacije gdje kupujute cigarete, u BiH ili nekoj od zemalja EU.

Prošla korekcija ili usklađivanje ove godine je u budžete u BiH donijela dodatnih 177 miliona maraka.

Posted by on 2011-10-03. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login