Cijene hrane padaju u cijelom svijetu

zdrava hrana Globalne cijene hrane pale su u maju drugi uzastopni mjesec zahvaljujući pojeftinjenu mliječnih prozivoda, žitarica i biljnih ulja, uprkos poskupljenja šećera i mesa.

Cjenovni indeks, kog izračunava Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i koji mjeri mjesečne cijene korpe proizvoda (žitarice, uljarice, mliječni prozivodi, meso i šećer), procijenjen je na 207,9 poena u maju.

To je 2,5 poena odnosno 1,2 odsto manje nego u aprilu, kada su cijene mliječnih proizvoda oštro pale zbog smanjenja prodaje u Kini i Rusiji, prenosi agenacija Frans pres.

Indeks cena žitarica pao je 2,4 poena u odnosu na prethodni mjesec na 204,4 poena. FAO je podigao prognozu proizvodnje žitarica za gotovo 2,48 milijardi tona, odnosno skoro jedan odsto više u odnosu na prošlomjesečnu procenu, a očekivana proizvodnja je za 1,4 odsto manja u odnosu na prošlogodišnju, koja je bila rekordna.

Organizacija očekuje proizvodnju gotovo 703 miliona tona pšenice u 2014, 12,6 miliona tona ispod rekorda iz 2013.

Posted by on 2014-06-07. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login