Cijene nafte u padu

naftaCijene sirove nafte u ponedjeljak su bile u padu, nakon što je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) zadržala nivo proizvodnje nafte na postojećem nivou od 30 miliona barela dnevno, u vrijeme kada slabost globalne privrede koči tražnju nafte.

Američka “laka” nafta za isporuku u julu pala je na Merkantilnoj berzi u New Yorku za 29 centi na 91,68 dolara po barelu, prenosi agencija France Presse.

Istovremeno je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” na berzi u Londonu pojeftinio za 29 centi na 100,10 dolara.

“Očigledno je da je saopćenje OPEC-a negativno uticalo na cijene energenata, a očekuje se da će više oboriti cijene “brenta”, nego američke nafte, zbog obilnih zaliha u SAD-u”, rekao je France Pressu trgovac firme CMC Markets Jason Hughes.

Članice OPEC-a su svjesne da bi smanjenje proizvodnje moglo da podigne cijene nafte i poveća njihove prihode, ali bi takođe ugrozilo slab oporavak svjetske ekonomije. Na prognoze globalnog ekonomskog rasta i tražnje nafte utiču inflatorni pritisci u Kini, dugoročna dužnička kriza u eurozoni i neizvjesnost oko pravca kretanja američke ekonomije, navodi organizacija.

Posted by on 2013-06-03. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login