Cijene nafte u porastu

nafta

nafta

Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 52 dolara (USD) u očekivanju sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) na kojem bi mogla biti donesena odluka o produženju perioda smanjene proizvodnje.

Na londonskom tržištu cijena barela bila je 44 centa viša u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 51,88 USD, dok je na američkom porasla 58 centi na 49,55 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta su fokusirana na predstojeći sastanak OPEC-a na kojem bi mogla biti donesena odluka o produženju perioda smanjene proizvodnje do kraja godine. Većina analitičara očekuje da će učesnici sastanka usvojiti takvu odluku.

“OPEC je de facto objavio da će nastaviti da smanjuje proizvodnju, u kontekstu obnove proizvodnje na velikom naftnom polju u Libiji i nastavljenog povećanja proizvodnje nafte iz škriljca u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)”, rekao je Greg McKenna.
U međuvremenu je Rusija smanjila proizvodnju za dogovorenih 300 hiljada barela dnevno.

Saudijski ministar energetike kazao je da je zadovoljan tom viješću, jer smatra da je doprinos Rusije dobar i da je OPEC realizovao 85 posto dogovorenog smanjenja proizvodnje.

Cijene je dodatno podstakao slabiji dolar koji jača kupovnu moć imalaca ostalih valuta pa podstiče potražnju.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u petak iznosila 48,9 USD, što znači da je bila skoro nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Posted by on 2017-05-01. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login