Cijene sirove nafte u padu

sirova naftaCijene sirove nafte pale su u utorak nakon što su podaci o slaboj prerađivačkoj aktivnosti u Kini podgrijali zabrinutost oko tražnje u drugoj po veličini svjetskoj privredi, navode analitičari.

Američka “laka” nafta za isporuku u toku idućeg mjeseca oslabila je na  Merkantilnoj berzi u New Yorku za 66 centi na 88,53 dolara po barelu, prenosi France Presse.

Istovremeno je na berzi u Londonu barel sjevernomorske nafte tipa “brent” pojeftinio za 69 centi na 99,70 dolara.

Kineski rast je definitivno usporio i to se odražava na cijene – rekla je France Pressu strateg singapurske firme IG Markets Keli Tio.

Preliminarni podaci bankarskog giganta HSBC pokazuju da je prerađivačka aktivnost u Kini u aprilu usporila zbog smanjene inostrane tražnje. Indeks menadžera nabavke (PMI) je ovog mjeseca pao na 50,5 sa 51,6 poena, koliko je vrijedio u martu, pri čemu svaki rezultat iznad 50 poena ukazuje na rast, a ispod 50 poena na pad sektorske aktivnosti.

Kineski privredni rast usporio je u prvom kvartalu na 7,7 posto, što je iznenadilo analitičare i podgrijalo zabrinutost da oporavak te velike ekonomije posustaje. Kina je najveći potrošač energije u svijetu i tržišta nafte pomno prate zdravlje njene privrede.

Posted by on 2013-04-23. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login