Čile će podrhtavati još godinama

potres

potres

Stručnjaci tvrde kako bi jaki potresi, nakon onog od 8,8 stepeni prošle subote, mogli još godinama pogađati Čile.

“Što je jači prvi potres, to su jači i oni koji slijede pa ih je više i pogađaju područje duže vremena”, tvrdi američki geofizičar John Bellini pa je dodao kako bi potresi Čile mogli pogađati još godinama, navode hrvatski mediji.

Stručnjaci tvrde da je Haiti pogodilo mnogo manje potresa, nakon onog prvog, zato što je i taj prvi bio slabiji, nego onaj što je pogodio Čile. “Jedan od razloga je taj što je čileanski potres bio mnogo jači od onog koji je pogodio Haiti pa je “otpustio oko 500 puta više energije”, kazala je američka geofizičarka Jessica Sigala pa  dodala kako je mnogo energije otpušteno i sada se Zemlja pokušava vratiti u normalu. “U tim pokušajima se Zemlja još uvijek miče i to izaziva potrese nakon onog prvog”, objasnila je Sigala.

Vlasti u Čileu su za nedjelju proglasile početak trodnevne žalosti za žrtvama subotnjeg katastrofalnog potresa u kome je poginulo više od 800 ljudi.

Vlasti su već objavile i predviđanja koliko će im vremena biti potrebno za obnovu štete izazvane potresom. Prema juče objavljenim riječima čileanske predsjednice Michelle Bachelet, “država će za oporavak trebati tri, četiri godine”.

To znači da će se novi čileanski predsjednik Sebastian Pinera, koji će Bachelet naslijediti 11. marta, gotovo cijeli svoj mandat boriti sa oporavkom od razornog potresa.

U Čile je danas u dvodnevnu posjetu došao i generalni sekretar UN-a Ban Ki Moon koji će obići Concepcion, najoštećeniji grad nakon potresa.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-06. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login