Članovi Greenpeacea bit će prebačeni u zatvor u St. Peterburgu

Greenpeace

Greenpeace

Trideset članova posade Greenpeaca koji su zarobljeni nakon akcije na naftnoj platformi u Arktiku treba biti prebačeno iz Murmanska u zatvor u Sankt-Peterburgu, saopćila je u petak jedna nevladina organizacija.

‘Greenpeace International zna iz diplomatskih izvora da je trideset muškaraca i žena zarobljenih u Rusiji nakon mirne akcije na naftnoj platformi u Arktiku prebačeno iz zatvoreničkog centra u Murmansku u zatvor u Sankt-Peterburgu’ – navela je organizacija u saopćenju i dodala da joj nisu poznati razlozi prebacivanja.

‘Nekoliko diplomata nam je potvrdilo ovu informaciju’ – precizirala je novinskoj agenciji AFP glasnogovornica Greenpeaca Danielle Taaffe.

‘Zarobljene osobe uopće ne treba da budu u zatvoru. One trebaju biti slobodne i pridružiti se svojim porodicama i nastaviti svoj život’ – izjavio je direktor Međunarodnog Greenpeaca Kumi Naidoo, navedeno je u saopćenju.

Trideset članova posade broda Greenpeace, Arctic Sunrise – porijeklom iz raznih zemalja – uhapšeno je u septembru i smješteno u privremeni pritvor u Murmansku, na sjeverozapadu Rusije, kada su neki od njih poduzeli akciju na platformi Gazproma u Barentsovom moru u znak osude ekoloških rizika povezanih s iscrpljivanjem nafte u ovom području.

Posted by on 2013-11-02. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login