Clinton i CIA objavljuju povjerljive obavještajne dokumente o ratu u BiH

Bill ClintonKako pišu američki mediji, biće objavljeno 300 novih obavještajnih dokumenata o BiH do kojih je CIA došla tokom perioda 1992-1995. Clinton će ih predočiti javnosti 1. oktobra u sjedištu svoje fondacije u New Yorku.

Ovo će biti prvi put da bivši američki predsjednik učestvuje u objavljivanju CIA-inih dokumenata, koji su donedavno bili povjerljivi i do kojih su mogle doći samo određene osobe.

Osim Klintona, na događaju će učestvovati bivši državni sekretar SAD-a Medlin Olbrajt, Vesli Klark, bivši komandant NATO-a za Evropu, Sendi Berger, bivši Clintonov savjetnik za nacionalnu bezbjednost, Leon Fert, bivši Gorov savjetnik za nacionalnu bezbjednost i bivši izvršni direktor CIA za obavještajne podatke Džon Genon.

Oni če učestvovati na simpoziju “Bosna, obavještajni podaci i Klintonovo predsjedavanje”, na kojem će se razgovarati o ratu na Balkanu i ulozi obavještajnih službi u informisanju visokorangiranih političara.

Kako navodi Arkansas News, biće govora o ulozi Clintona i njegove administracije u zaustavljanju krvoprolića u zemljama bivše Jugoslavije, sa posebnim osvrtom na BiH.

Posted by on 2013-09-21. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login