Costa Concordia stigla u luku u kojoj će biti uništena

Costa Concordia

Costa Concordia

Olupina luksuznog broda Costa Concordia, koji se prije više od dvije i po godine nasukao kod ostrva Giglio kada je nastradalo 32 ljudi, u nedjelju je stigla u svoje posljednje odredište, luku Genova.

Izvlačenje i ispravljanje olupine broda Costa Concordia najveća je u istoriji pomorskih operacija. Concordia je u januaru 2012. godine udarila u greben nedaleko od ostrva Giglio nakon čega je potonula, pri čemu su poginule 32 osobe.

Kapetan broda Francesco Schettino negira optužbe za višestruko ubistvo sa predumišljajem i napuštanje broda, prema kojim bi mogao da bude osuđen na kaznu do 20 godina zatvora.

Costa Concordia je i napravljena u brodogradilištu u Genovi i porinuta je uz veliko slavlje prije devet godina, ali sada će prekookeanski brod biti dovučen u matičnu luku, gdje će biti i uništen.

Vlasnik broda Costa Concordia – firma Costa Crociere procijenila je da troškovi operacije uklanjanja olupine sa grebena i tegljenje iznose milijardu i po eura.

Posted by on 2014-07-28. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login