Crna Gora prva po stopi rasta turizma u 2014.

Crna Gora, turizamSvjetski savjet za turizam i putovanja (WTTC) svrstao je Crnu Goru na prvo mjesto među 184 zemlje u kojima je turizam strateška privredna grana, prema prognoziranoj stopi rasta turizma u 2014, navodi se u izvještaju WTTC-a.

Iz crnogorskog Ministarstva održivog razvoja i turizma saopštili su da je Crna Gora rangirana na prvo mjesto i prema očekivanoj stopi rasta u narednom desetogodišnjem periodu, prenose Vijesti.

Prema izvještaju WTTC-a, direktni i indirektni doprinos turizma i putovanja bruto domaćem proizvodu (BDP) Crne Gore iznosio je 714,2 miliona evra, ili 20 odsto BDP-a u prošloj godini.

Za ovu godinu se prognozira rast prihoda od 13,2 odsto, kao i rast od 8,8 odsto prosječno godišnje u narednih 10 godina, odnosno 37,2 odsto BDP-a u 2024. godini, rečeno je u Ministarstvu.

Turistički razvoj zemlje, kako su dodali, fokusiran je na privlačenje stranih investicija u cilju obezbjeđenja dugoročnog turističkog razvoja, pa su uspješno valorizovane i neke atraktivne lokacije crnogorskog primorja.

Investicije u turizam i putovanja u prošloj godini, prema izvještaju WTTC-a, iznosile su 208,3 miliona eura ili 28 odsto ukupnih investicija, a za 2014. se predviđa rast od 14,3 odsto.

Iz Ministarstva su saopštili da su u prošloj godini turizam i putovanja direktno generisali 14,5 hiljada radnih mjesta, odnosno 8,8 odsto ukupne zaposlenosti.

WTTC je rangirao Crnu Goru i na 135. mjesto prema apsolutnoj veličini prihoda od turizma u prošloj godini, a na 36. mjesto prema visini doprinosa BDP-u.

Posted by on 2014-03-26. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login