Crna Gora: Skraćen period karantina i samoizolacije

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti u Crnoj Gori odlučilo je da u toj zemlji skrati period karantina i samoizolacije sa 21 na 14 dana.

Crna Gora turizam
Crna Gora turizam

Iz Nacionalnog koordinacionog tijela podsjetili su da su samoizolacija i karatnin obavezni za osobe koje su bila u kontaktu ili se sumnja da su bila u kontaktu sa inficiranim licima, oboljelima bez kliničke slike ili sa blagom kliničkom slikom.

Zaraznost kraća nego što se mislilo

„Skraćeno je i vrijeme institucionalne izolacije osoba koje su bile na bolničkom liječenju od novog koronavirusa. Odluka je donijeta u skladu sa preporukama relevantnih međunarodnih organizacija i praksom koja je već na snazi u većini država Evropske unije, Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Američkim Državama, Japanu i mnogim drugim državama”, kazali su iz Nacionalnog koordinacionog tijela, prenijela Anadolija.

Pojašnjava se i da je odluka donijeta nakon konsultacija sa Institutom za javno zdravlje kao i da najnoviji naučni dokazi ukazuju da je zaraznost oboljelih znatno kraća nego što se prvobitno smatralo.

Posted by on 2020-08-03. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login