Crna Gora: Sveštenici i monasi SPC pred parlamentom

Sveštenici i monaštvo Mitropolije crnogorsko-primorske okupili su se ispred Skupštine Crne Gore kako bi tražili povlačenje zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Sajam knjiga, Podgorica
Podgorica

Oni će pred parlamentom pročitati proglas sa skupa u Nikšiću, a nakon toga održati liturgiju u Hramu Hristovog vaskresenja u Podgorici.

U međuvremenu je Zakonodavni odbor podržao Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, javila je Radio i televizija Crne Gore.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin na sjednici odbora poručio je da je namjera Vlade da ispunjava svoje ustavne obaveze i da zakonom, u građanskoj Crnoj Gori, garantuje jednaka prava za sve.

On je kazao da se u Crnoj Gori, kao i svuda gdje ima vladavine prava, vlasništvo nad imovinom može utvrditi jedino dokazima o vlasništvu

“Pravni subjektivitet se može steći samo registracijom kod državnog organa, a javna kulturna dobra se mogu koristi samo u skladu sa zakonom,“ naglasio je potpredsjednik crnogorske Vlade.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) je sa ckrveno-narodnog sabora u Nikšiću, koji je održan u subotu, uputila proglas u kojem se traži bezuslovno zakonsko ili ugovorno priznanje i uvažavanje postojanja viševjekovnog istorijskog kontinuiteta i pravnog subjektiviteta Mitropolije.

U proglasu je zatraženo i zaključivanje ugovora sa Vladom kojim bi se, ravnopravno i pod suštinski istovjetnim uslovima koji su sadržani u ugovorima koje je Vlada zaključila sa drugim crkvama i vjerskim zajednicama, regulisala pitanja od zajedničkog interesa. Mitropolija je tada tražila i da se donese zakon o restituciji i, kako su kazali, pravednoj nadoknadi bespravno oduzete crkvene imovine i odustajanje od novog otimanja imovine crkvama i vjerskim zajednicama.

Skupština Crne Gore trebalo bi danas da raspravlja o zakonu o slobodi vjeroispovjesti. Zakonodavni odbor će ocijeniti da li je zakon usklađen sa Ustavom, nakon čega će o njemu raspravljati i poslanici na plenumu. Predsjednik Vlade Duško Marković ranije je kazao da neće povlačiti zakon iz skupštinske procedure.

Posted by on 2019-12-24. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login