Crnković: Nećemo dozvoliti hidroelektrane u kanjonu Hrčavke

Sutjeska, rijeka, NP Sutjeska, Bitka za SutjeskuNakon što je u februaru već poništena Studija za hidroelektrane na rijeci Hrčavki, Okružni sud u Banjoj Luci je poništio i Rješenje o odobravanju Studije uticaja na životnu sredinu malih hidroelektrana planiranih u kanjonu rijeke Sutjeske u Nacionalnom parku (NP) Sutjeska, te presudio u korist banjalučkog Centra za životnu sredinu.

“Budući da su obje studije uticaja oborene na sudu, očekujemo od Vlade da okonča pitanje hidroelektrana u NP Sutjeska ili raskidanjem koncesionog ugovora ili dodjeljivanjem zamjenskih lokacija investitoru”, rekla je Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu.

Glavni razlozi ovakvih presuda stoje u nepoštovanju procedura vezanih za izradu studija uticaja, posebno zato što je postupak vođen bez postojećeg Prostornog plana NP Sutjeska, navodi se u saopćenju iz ovog centra.

Osim toga, Centar je na vrlo argumentovan način osporio same studije, pozivajući se na veliki broj stručnih mišljenja i činjenica koje su zanemarene u postupcima.

Iz Centra poručuju da uopšte nije upitno da li se hidroelektrane trebaju graditi u Nacionalnom parku Sutjeska ili ne.

Jedino otvoreno pitanje je način na koji će Vlada riješiti ovo pitanje.

“Nećemo dozvoliti hidroelektrane u kanjonima Sutjeske i Hrčavke. Mnoge rijeke i prirodno važna područja su već ugrožena, te ukoliko dozvolimo uništenje Nacionalnog parka Sutjeska, dovodimo jasno i našu budućnost pod veliki znak upitnika. Borimo se znanjem i razumom zajedno s velikim brojem građana koji su spremni da do kraja odlučno stoje u odbrani tog vrijednog prostora”, dodala je Nataša Crnković.

Kampanja “Bitka za Sutjesku” je pokrenuta 2013. godine kao odgovor na planove za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku Sutjeska.

Investitor “Drina Hydro Energy“ iz Ugljevika planira izgraditi pet malih hidroelektrana, dvije na rijeci Sutjesci i tri na Hrčavki.

Tim planovima se oštro protive lokalno stanovništvo, ekološke organizacije, stručna i šira javnost, kao i međunarodne institucije za zaštitu prirode.

Posted by on 2015-04-28. Filed under Foča, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login