“Crno jezero” prijeti bihaćkom izvorištu Klokot

Bihać

Bihać

U središtu Nacionalnog parka “Plitvička jezera” formirano je tzv. crno jezero – prirodna vrtača u koju se 60 godina slivaju otpadne vode iz naselja Jezerce i Mukinje, te iz hotela u okviru parka.

Kako je vrtača s godinama napunjena u posljednje vrijeme iz nje kipti fekalna voda što mještanima okolnih sela stvara velike probleme.

U površinsko čišćenje ove jame Park je uložio blizu 2 miliona kuna, unaprijed znajući da to nije adekvatno rješenje, jer je pravi problem duboko ispod površine i može izazvati ekološku katastrofu – u dvije države.

Naime, prije deset godina u ovu sabirnu jamu ispušteno je više od 200 kilograma posebne boje, kojom se pokušalo utvrditi gdje ovaj tečni otpad ističe. Nakon mjesec dana boja se pojavila u Klokotu, bihaćkom izvorištu pitke vode.

Posljednje opsežne analize higijenske ispravnosti vode izvršene su 2010. godine.

Bišćani suočeni sa čestim zamićivanjem vode iz lokalnog vodovoda piju flaširanu vodu, a stručnjaci upozoravaju da ekološka katastrofa ne prijeti samo plitvičkom i bihaćkom području, nego i cijeloj zagrebačkoj regiji.

Posted by on 2014-11-03. Filed under Bihać, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login