Crveni karton za namještanje utakmica u BiH

BiH, kladionicePrije nekoliko dana Europol je objavio podatke o namještanju više od 400 fudbalskih utakmica širom Evrope, među kojima je i sedam utakmica u BiH.

U skandal je umiješano 700 osoba, fudbalera, sudija, klupskih zvaničnika. U medijskom prostoru ne jenjava diskusija, kao ni potraga za krivcima.

Iako su svjesni činjenice da se fudbalske utakmice namještaju, bh. građani ipak igraju kladionice.

Rast trenda namještanja utakmica usko se veže za širenje kladioničarske djelatnosti. Upravo se posredstvom kladionica najčešće utakmice namještaju, gdje pojedinac ili manja grupa ljudi dobiju ogromne pare, piše Radio Slobodna Evropa.

„Pojavom ove sportske prognoze došlo je i do pojave tzv. namještanja utakmica iz koristi. Ali trebamo razlikovati namještanje utakmica iz lične koristi i namještanja utakmica između obostrane koristi – kao npr. Sarajevo i neki tim, i jednom i drugom odgovara određeni rezultat i oni dobivaju obadvojica. Njih je bilo i uvijek će biti i ja to ne smatram namještanjem utakmica“, navodi dugogodišnji sportski radnik Mirsad Fazlagić.

Prije nekoliko dana Europol je u svom izvještaju objavio podatak kako je u Bosni i Hercegovini namješteno sedam utakmica.

Zvaničnih dokaza za takvo što nema. Europol još uvijek istražuje sa Tužilaštvom u Bochumu, a narednih dana biće objavljeno koje su tačno utakmice pod istragom.

Do kraja mjeseca, navodno će biti objavljen kompletan spisak namještenih utakmica u Bosni i Hercegovini, na kojem bi se moglo naći i više od njih 40. Sportski urednik i novinar Bakir Tiro ističe kako se na snimcima utakmica Premijer lige BiH mogu primijetiti neregularnosti na terenu.

„Što se tiče snimaka, vrlo jednostavno: kad se golman skloni, kad igrača dva ne žele napasti protivnika, pa on ’rutinski’ postigne pogodak. To je vrlo lako uočiti i moglo se uočiti prošle sezone. A bilo je toga i ranije“, kaže Tiro.

Od kladionica ni cent za klubove

Podsjećamo da je Tužilaštvo iz Bochuma prije tri godine pokrenulo istragu vezano za namještanje utakmica na osnovu koje je tuženo i osuđeno nekoliko osoba.

Dokumentaciju o namještanju utakmica u bh. ligama dostavilo je Tužilaštvu BiH. Istraga je pokrenuta i, kako je u kratkom pisanom odgovoru rekla glasnogovornica državnog Tužilaštva Adisa Karačić, ova institucija ne može otkrivati detalje istrage jer je istraga još uvijek u toku.

Predsjednik Fudbalskog saveza BiH Elvedin Begić kaže kako Savez nije zaprimio nikakve konkretne podatke.

„Savez nije dobio nikakvih konkretnih informacija i izvještaja. U narednom periodu sve ono što bude pod sumnjom u našem prvenstvu, mi ćemo sa nadležnim institucijama procesuirati. Ako bude neophodno, mi ćemo formirati i jedan antikoruptivni tim u okviru Saveza koji će raditi na presipitivanju takvih pojava i takvih sumnji“, ističe Begić.

U kladionicama se obrću milionski iznosi novca na osnovu kojih se bogati mali broj ljudi. Iako su kladionice legalan posao, nepošteno je, smatra Mirsad Fazlagić, da se na račun sjajnih fudbalera i velikih klubova bogate, a ni centa ne odvajaju za iste te klubove.

Fazlagić ističe da je taj sistem u bivšoj Jugoslaviji išao u korist i fudbala i kladioničara.

„U bivšoj državi bila je jedinstvena sportska prognoza Jugoslavije, odnosno BiH, koja je od prihoda učestvovala u finansiranju klubova u nekom procentu od 30 posto. Sramota i bruka da kladionice koriste imena, a da ne odvajaju nijedan procenat za razvoj fudbala, odnosno za razvoj klubova u BiH“, smatra on.

Podsjetimo, među prvima doživotnu zabranu bavljenja suđenjem dobio je bh. sudija Novo Panić.

Za njega je Tužilaštvo u Bochumu dokazalo da je uzeo sumu od 50.000 eura od Marija Cvrtka, jednog od dvojice vođa panevropske kladioničarske mafije. Panić je bio glavni sudija u susretu mladih reprezentacija Švajcarske i Gruzije 2009. godine.

Ljetos je Disciplinska komisija Međunarodne nogometne federacije (FIFA) izrekla kazne za trojicu bh. sudija: Siniša Zrnić, Kenan Bajramović i Rizah Ridžalović doživotno su suspendovani zbog učešća u namještanju utakmica i primanju mita.

Posted by on 2013-02-13. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login