Crveni križ – Situacija u Siriji prerasla u ‘međunarodni oružani sukob’

SirijaSituacija u Siriji “prerasta u međunarodni oružani sukob” nakon američkog raketnog napada na sirijsku zračnu bazu, saopćio je Međunarodni komitet Crvenog križa (MKCK) Reutersu u petak.

Sjedinjene Države ispalile su krstareće projektile na bazu za koju predsjednik Donald Trump tvrdi da je iz nje izveden smrtonosni napad hemijskim oružjem u utorak, u prvom direktnom američkom napadu na snage predsjedenika Bashara al-Assada u šestogodišnjem građanskom ratu.

– Svaka vojna operacija države na teritoriji druge zemlje bez njenog pristanka prerasta u međunarodni oružani sukob – izjavila je glasnogovornica MKCK Iolanda Jaquemet Reutersu u Ženevi, u odgovoru na molbu za komentarom.

– Stoga, u skladu s dostupnom informacijom – američkim napadom na sirijsku vojnu infratrukturu – situacija je prerasla u međunarodni oružani sukob – navodi ona.

Raniji zračni udari po sirijskoj teritoriji koalicije pod američkim vodstvom bili su usmjereni isključivo protiv militantne grupe Islamska država, koja je također neprijatelj sirijske vlade.

Rusija je izvodila zračne udare u tandemu sa svojim saveznikom Sirijom od septembra 2015., dok se iranske milicije također bore na strani trupa sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Zvaničnici MKCK razgovaraju s američkim vlastima o američkom napadu u okviru aktuelnog povjerljivog dijaloga sa stranama u sukobu, kazala je Jaquemet, odbijajući da pruži detalje.

MKCK, tumač Ženevske konvcencije koja određuje pravila ratovanja, proglasio je situaciju u Siriji kao unutrašnji oružani sukob ili građanski rat u julu 2012.

Na osnovu međunarodnog humanitarnog prava, bez obzira da li je sukob unutrašnji ili međunarodni, civili moraju biti pošteđeni a medicinski objekti zaštićeni. Zaraćene strane moraju poštovati ključne principe opreza i proporcionalnosti i praviti razliku itzmeđu boraca i civila.

Posted by on 2017-04-08. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login