Crveni križ: Više od 11 miliona ljudi suočeno sa teškom glađu u istočnoj Africi

Afrika, Somalija, gladPogoršanje suše koja je pogodila Somaliju, Etiopiju i Keniju ostavila je iza sebe više od 11 miliona osoba koje se suočavaju sa teškom glađu, navodi se u izvještaju Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC), prenosi DPA.

-Ovo je najgora situaciju s kojom smo se suočili u ovoj regiji od 2011, godine, kada je više od četvrtine miliona stanovnika umrlo u Somaliji- kazala je Fatoumata Nafo-Traore, regionalna direktorica IFRC-a za Afriku.

Najgora situacija je u Somaliji, gdje skoro 40 posto stanovništva treba neki oblik humanitarne pomoći, a već postoje i zabilježeni smrtni slučajevi na sjeveru zemlje.

Međunarodna humanitarna organizacija Save the Children izvještava da su desetine hiljada Somalaca napustile svoje domove u potrazi za hranom, vodom i pašnjacima za stoku, a dosta kamila je stradalo.

Oko 71.000 djece je neuhranjeno, te im prijeti opasnost od smrti, a više od 360.000 djece ispod pet godina je akutno neuhranjeno, prema izvještaju Save the Children-a.

U Keniji je zabilježen veliki broj stradale stoke zbog velike suše.

Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca apelovala je na 13 miliona dolara pomoći za ove tri države, a do sada je osigurano samo 22 posto te sume.

Posted by on 2017-02-11. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login