D. Vakuf: Uručene stipendije Udruženja Obrazovanje gradi BiH

Donji Vakuf

Donji Vakuf

Udruženje “Obrazovanje gradi BiH” u petak je u Donjem Vakufu upriličilo podjelu stipendija za sedamnaest srednjoškolaca i studenata, čije školovanje pomaže nevladina organizacija “Emmaus-Grenoble” iz Francuske.

Radi se o stipendijama za mart 2012. godine, u iznosu od 100 KM, čiji su korisnici djeca koja su u proteklom ratu ostala bez jednog ili oba roditelja.

“U situaciji kada su sredstva planirana općinskim budžetom nedovoljna da bi zadovoljila interese svih studenata, svaka pomoć nam je dobrodošla. Ne smijemo dozvoliti da djeca čiji su roditelji dali život za ovu državu nemaju mogućnost da se školuju”, kazao je načelnik Donjeg Vakufa Huso Sušić.

U obrazovanje i druge vrste pomoći, realizirane putem Udruženja “Obrazovanje gradi BiH”, spomenuta francuska organizacija uložila je više od pola miliona KM a na tlu BiH prisutna je već deset godina, koliko i podržava projekt stipendiranja učenika i studenata u Donjem Vakufu. U početku ih je bilo osam a danas je taj broj porastao na 17.

“Kroz “Emmaus-Grenoble” prošlo je više od 50 djece iz Donjeg Vakufa i okruženja, a uloženo je oko 150.000 KM. Osim pomoći u školovanju, svi su imali priliku da ljetuju na Boračkom jezeru i Jadranskoj obali i u zadnje tri godine neki od njih su besplatno boravili u Francuskoj”, rekao je predstavnik Udruženja “Obrazovanje gradi” BiH Almin Škrijelj.

Naglasio je da je tokom osamnaest godina djelovanja Udruženje “Obrazovanje gradi BiH” podijelilo više od 48.000 stipendija, koje su osigurane za 4.869 djece u BiH.

Izvršni direktor Asocijacije “Emmaus-Grenoble” Helmut Bauer, koji je prisustvovao podjeli stipendija u Donjem Vakufu, kazao je da nema razloga da ovaj projekt ne bude nastavljen u našoj zemlji.

Jedan od osnovnih uvjeta koji djeca trebaju ispuniti da bi bila uključena u projekt je da ispunjavaju svoje obaveze prema školi i fakultetu, a to znači da ne obnavljaju godine jer se, u tom slučaju, stipendiranje automatski obustavlja, te da ne primaju stipendiju drugog davaoca.

Posted by on 2012-04-21. Filed under Donji Vakuf, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login