Da li će BiH iskoristiti šansu i dobiti MAP već u maju?

Bosna i Hercegovina, NATOAkcioni plan za članstvo u NATO (MAP) biće aktiviran onoga trenutka kada politički dogovor po pitanju vojne imovine u BiH bude imao i svoju praktičnu primjenu. Da li će BiH iskoristiti šansu i dobiti MAP već u maju?

Bosna i Hercegovina, kao i sve zemlje Zapadnog Balkana, pripadaju euroatlanskoj zajednici, poruka je iz sjedišta Sjevernoatlanske alijanse u Briselu.

„Vrata NATO su otvorena za sve koji dijele naše vrijednosti i spremni su da podijele i naše odgovornosti“, naglasio je generalni sekretar NATO, Anders Fog Rasmussen, poslije sastanka sa delegacijom BiH u Briselu. Rasmussen je nakon razgovora za predsedavajućim Predsjedništva BiH, Bakirom Izetbegovićem pohvalio „vidan napredak BiH“, kako u formiranju vlasti na državnom nivou , tako i u rješavanju pitanja vojne imovine, kao neophodnog preduslova za napredak BiH na put ka NATO, piše Deutsche Welle.

Politička odluka o vojnoj imovini je donijeta…

„Pozdravljam politički dogovor i nadam se da će odluka o vojnoj imovini biti primijenjena brzo i bez teškoća. Što se prije to uradi prije ćete moći da dobijete pune pogodnosti Akcionog plana za članstvo. NATO u potpunosti podržava vaše aspiracije ka evroatlanskim integracijima. A stabilnost i dugoročni prosperitet BiH su bitni i za vaš region i za cijelu Evropu“, poručio je prvi čovjek NATO saveza.

Da su upravo euroatlantske integracije najvažnije pitanja, a samim tim i Brisel najvažnija adresa za BiH ponovio je predsjedavajući Predsjedništvom BiH, Bakir Izetbegović.

Izetbegović se poslije nedavnih razgovora sa liderima EU, ovoga puta u Briselu sastao sa čelnicima Sjevernoatlanske alijanse.

„BiH nije samo dio evropske teritorije već, na prvom mjestu, mi dijelimo vrijedosti, ciljeve i želju da iskoristimo politiku otvorenih vrata“, poručio je predsjedavajući Predsedništva BiH.

On je istakao da su bolne stranice istorije ostale iza BiH, kao i da su evroatlanstke integracije one koje su garant „sigurnosti, stabilnosti i boljeg života u BiH i u cijelom regionu“. Izetbegović je posebno naglasio da je BiH, posljednjih mjeseci, bez pomoći spolja, uspjela da riješi važna pitanja u zemlji, uključujući i politički dogovor po pitanju rješavanja vojne imovine u zemlji.

…a njena primjena je preduslov za MAP

Na predstojećem 25. po redu Samitu NATO, koji će se 20. i 21. maja održati u Čikagu zemlje članice Sjevernoatlanske alijanse mogle bi donijeti odluku o aktivaciji MAP-a za BiH. To u najvećoj meri, ipak zavisi od same BiH, poručio je Rasmussen.

„Mi smo odlučili da odobrimo MAP za BiH čim se pitanje vojne imovine riješi. Kada to bude i praktično primijenjeno i MAP će biti pokrenut“, zaključio je Rasmussen.

Posted by on 2012-04-11. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login