Da li je BiH država njenih građana ili njenih stranaka?

zastava, Bosna i HercegovinaCentri civilnih inicijativa (CCI), povodom posljednjih stranačkih dogovora o raspodjeli mjesta u državnim institucijama, izražavaju krajnju zabrinutost zbog otvorenih pokušaja političkih stranaka da u potpunosti zagospodare radnim mjestima u ovoj zemlji, prije svega onim rukovodećim, i time ugroze ionako minimalne i teško ostvarene pomake u demokratizaciji zemlje, stavljanjem pod svoju kontrolu tijela za koja je nužna politička nezavisnost.

Umjesto širenja demokratije i jačanja pravne države, u kojoj će znanje i sposobnost biti presudni pri nečijem zapošljavanju i napredovanju, a politika se maknuti iz svih sfera u kojoj njeno prisustvo nije neophodno, BiH sve više tone ka partiokratskom obliku vladavine, u kome su obesmišljene i agencije za zapošljavanje i državnu službu ali i sam parlament, kao projektovano najviše zakonodavno tijelo.

Čemu služe parlamenti, njihove komisije i poslanici, ako će o svemu odlučivati stranački lideri? Čemu služe konkursi i agencije, ako o zapošljavanju odlučuje stranačka i nacionalna pripadnost?

Centri civilnih inicijativa shvataju potrebu postojanja određenog broja tzv. “političkih” funkcija, odnosno onih mjesta čiji se čelnici mijenjaju sa izborima i promjenama vlasti. Ali taj broj mora biti ograničen, precizan i zaštićen od slobodnog proširivanja i daljnje politizacije.

Zato CCI zahtijevaju da se provede široka javna rasprava, a onda i zakonom precizno reguliše, koliko ih je i koje su to tačno pozicije koje su “političke”, što će osigurati da vlast ne degradira funkciju i institucije za čije je vršenje projektovane društvene uloge nužna politička nezavisnost i nepristranost.

Također, potrebno je osigurati da se na sva druga radna mjesta u državi ljude zapošljava na osnovu znanja, sposobnosti i rezultata, a ne na osnovu političke podobnosti, veza i učinjenih ili očekivanih usluga.

Građani ove zemlje trebaju demokratiju i pravnu državu, a ne stranačku autokratiju, u kojoj će sve, ali baš sve, biti pod kontrolom vladajućih oligarhija i u kojoj će demokratija i prava građana biti svedeni na minimum, a stranačka pripadnost uvjet za ostvarenje elementarnih prava čovjeka, prije svega prava na rad, saopćeno je iz CCI-a.

Posted by on 2012-01-13. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login