Da li je tuširanje hladnom vodom dobro za zdravlje?

tuširanje

tuširanje

Razne teorije o tome šta je dobro za zdravlje dolaze i odlaze, ali ona po kojoj je tuširanje hladnom vodom dobro za organizam, već decenijama ostaje.

Pretpostavljene prednosti uključuju i poboljšanje imuniteta i cirkulacije, oslobađanje od stresa, budnost i jasnoću razuma – ali, da li je sve to dovoljno da vas ubijedi da se svako jutro tuširate hladnom vodom?

Tuširanje hladnom vodom je još jednom ohrabreno novom studijom, sprovedenom u Holandiji.

U njoj se navodi da su se učesnici, koji su tuširanje završavali hladnom vodom, brže oporavljali od bolesti. Još impresivnije je to da je dve trećine ispitanika (kojih je bilo 3.000) izjavilo da želi da nastavi da se tušira hladnom vodom, pogotovo jer im podiže energiju bolje od šolje kafe.

Postoji dokaz da hladna voda utiče na oštrinu razuma; kao rezultat šoka, počinjete da dišete dublje i tako poboljšavate rad srca, ubrzavate cirkulaciju i oslobađate endorfin.

U jednom BBC-om dokumentarcu, doktor Kris Van Tuleken izjavio je da je istom metodom hladnih tuševa izliječio pacijenta od depresije.

Iako ne zvuči baš primamljivo, doktori navode da je pozitivno dejstvo tuširanja hladnom vodom dokazano.

Posted by on 2017-05-21. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login