„Da ne bi morali gladovati”

Nazif Mujić

Nazif Mujić

U Njemačkoj je pokrenuta akcija pomoći za porodicu Nazifa Mujića. Akciju je organizovao novinar Zoran Solomun. Tim povodom je njemački list Tageszeitung objavio intervju sa Solomunom. Prenosimo dijelove intervjua.

Njemački list Tageszeitung (taz) je na svojoj internet stranici objavio intervju sa Zoranom Solomunom, novinarom koji je pratio život Nazifa Mujića, dobitnika Srebrnog medvjeda na filmskom festivalu Berlinale 2013., a koji sada pokušava pomoći udovici Nazifa Mujića i njihovoj djeci.

U članku pod nazivom „Da ne bi morali gladovati” autorica Sunny Riedel piše: „Uprkos Srebrnom medvjedu, Nazif Mujić nikada nije mogao da se otgrne od života u siromaštvu. I preminuo je. Kada je taz u februaru 2014. godine u izbjegličkom centru u Spandauu u Berlinu prvi put razgovarao sa Nazifom Mujićem, on je još uvijek imao velike nade. Sa suprugom Senadom i troje djece, Šemsom, Sandrom i Danisom, on se tada vratio u Njemačku, godinu dana nakon što mu je na Berlinaleu uručena nagrada za najboljeg glumca. Tada je bio odlučan u tome da vrati Srebrnog medvjeda u zamjenu za dobar život i bolju budućnost.”

Ali, on to nije dobio. „U februaru ove godine 48-godišnji Nazif Mujić koji je bolovao od dijabetesa pronađen je mrtav u svom stanu. Šok njegove udovice Senade i njihove djece je ogroman. Postavlja se pitanje, kako će ova nepismena žena prehraniti njihovo četvero djece”, navodi se dalje.

„Ja želim motivirati ljude da u narednih nekoliko godina svakog mjeseca doniraju mali iznos. Kada 20, 30 ljudi, uplaćuju po 10 eura na jedan posebni račun, tada je barem sigurno da Senada i djeca ne moraju gladovati. Ukoliko dobiju više, mogu razmišljati o kupovini odjeće i školskom materijalu. To je najvažniji dio naše akcije. Da djeca idu u školu”, objašnjava svoju akciju Zoran Solomun.

Govoreći o siromaštvu porodice koja je ostala iza Nazifa Mujića i o tome kako su oni uopšte podnijeli njegovu smrt, on odgovara: “Nazifova udovica ima 38 godina i nikad nije išla u školu. Slabo zna i pisati. Četvero djece: Šemsa (13), Sandra (12), Danis (5) i Mirela (1) pate najviše. Šemsa je u svom razredu jedina Romkinja i žrtva je mobinga. Nazif je planirao da je prebaci u drugu školu. Znate, Bosna je nevjerovatno siromašna zemlja, kompletno zaboravljena od Evrope. Godišnje zemlju napusti 80 hiljada kvalifikovanih osoba […] Senada zna tačno da u takvoj situaciji za nju nema posla. I veliko je pitanje da li ona ima snage da se pored svih problema još brine o školovanju svoje djece”.

Na pitanje novinarke „Zašto Nazif Mujić, pored svih napora ipak nije uspio da izađe iz siromaštva?”, Solomun odgovara: „Veliku ulogu u tome igra diskriminacija. U Bosni svaka etnička grupa ima nacionalistički lobi. Romi nemaju lobija”.

Govoreći o trenutnom položaju Roma u BiH, novinar koji je krajem 2017. za medijsku kuću SWR 2 producirao emisiju “Nazif i njegov Srebrni medvjed” odgovara: „Romi koji žive u gradovima su dijelom veoma dobro integrisani u društvo. Ali, oni koji žive u selima, kao što je i Mujić, koji je živio u svom selu Svatovac, su siromašni, žive u izolaciji i bez infrastrukture. Skoro kao u getoima. […] Često se osjećajući kao građani drugog reda.”

„Neki kritičari su rekli preko taz.de da je nepravedno da se pomaže jednoj porodici, samo zbog toga što je otac bio poznat, dok hiljade drugih ostaju u siromaštvu. Šta kažete o tome?”, pita novinarka. „Iskreno, ne razumijem pitanje: naravno da se ne može pomoći svim ljudima. Ja to radim zato što poznajem porodicu. Nazif je bio jedan veoma šarmantan čovjek, i jako mi se sviđao i meni je također bilo teško kada je preminuo. Brinuo se za svoju djecu i štitio ih. Sada su oni bespomoćni”, zaključuje razgovor novinar Zoran Solomun.

Posted by on 2018-05-18. Filed under Lukavac, Tuzla, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login