Daily Beast: Ove godine posjetite Sarajevo

Baščaršija, Sarajevo
Sarajevo

Sarajevo će u 2014. godini biti jedna od najpoželjnijih destinacija za putovanje sudeći prema pisanju američkog portala Daily Beast.

Glavni grad Bosne i Hercegovine tako se našao u društvu engleskog Yorkshirea, Detroita, jezera Myvatn na Islandu, Zanzibara, glavnog grada Latvije Rige, iračkog Erbila i Cape  Towna.
Daily Beast piše da će u ovoj godini Sarajevo obilježiti 100 godina od atentata na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu ženu Sofiju. Taj događaj bio je uvod u Prvi svjetski rat, tako da će Sarajevo biti centralno mjesto obilježavanja stote godišnjice od početka tog krvavog sukoba.

Američki portal navodi i da će u ovoj godini ponovo biti otvorena obnovljena Gradska vijećnica koja je spaljena 1993. godine pri čemu je izgorjelo dva miliona knjiga Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Kulturom bogat grad nije jedina atrakcija: pješačke staze koje vode do vodopada (Skakavac) i planinarenje izvan grada sve češći su izbor posjetilaca, piše ovaj portal.

Daily Beast svoje je čitatelje savjetovao i da posjete evropske rijeke, prije svega Rajnu i Dunav, te Istočnu Afriku.

Posted by on 2014-01-03. Filed under Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login