Daily Mail objavio je opsežnu reportažu o vojnom aerodromu nekadašnje JNA Željava

Željava

Željava

Aerodromu nekadašnje JNA Željava je smješten između BiH i Hrvatske, a koga je vojska minirala i potpuno onesposobila nakon povlačenja 1992. godine.

Bilo je instalirano 7 radara koji su koštali svaki po 12 miliona dolara, a sistem za navođenje je koštao 50 miliona dolara a bio je ujedno i najskuplji sistem u JNA. U funkciji su bili 4 takva sistema.

Vojska bivše Jugoslavije 17. maja 1992. minirala je aerodrom sa 56 tona eksploziva i time ga u potpunosti onesposobila, a zub vremena učinio je da njegova unutrašnjost u potpunosti propadne.

Vojna baza je izgrađena između 1948. i 1968. ispod planine Plješevice. Pod tajnim nazivom „Objekat 505“ projekat je koštao bivšu Jugoslaviju 5,75 milijardi eura.

Postala je jedna od najvećih i najskupljih vojnih građevinskih projekata u Evropi. Kompleks je dizajniran i izgrađen tako da može pretrpjeti direktan udar od 20 kilotona nuklerne bombe što je ekvivalent onoj koja je ispuštena na Nagasaki.

Daily Mail piše da da sevanjski dio objekta sastojao se od pet pisti (dvije poletno-sletne i tri poletne) sa dimenzijama za slijetanje i najvećih transportnih aviona. Tu se nalazilo i pet stajanki za avione na otvorenom kao i prateće staze za vozila, koje su povezivale ove piste. U blizini Ličkog Petrovog sela izgrađena je kasarna, koja je, ujedno, bila i logistička baza. Baza je snabdijevana kerozinom pomoću sopstvenog podzemnog cjevovoda iz vojnog skladišta na brdu Pokoj kod Bihaća gdje su bili rezervoari za gorivo dobro ukopani u brdo Grabež. Cjevovod prečnika 50 cm je bio dug oko deset kilometara i kompletno inžinjerski i borbeno obezbjeđen. Skladišta eksploziva bila su Vedro Polje i Grabež u Ranicima, a skladište avio bombi kod mjesta Ripač.

Na vrhu Plješevice nalazio se impresivan radarski položaj i meteorološka stanica, a radari su bili uvezani u jedinstven sistem VOJIN (vazdušno osmatranje, javljanje i navođenje).

Posted by on 2017-03-19. Filed under Bihać, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login