Daily Telegraph: BiH zaslužuje više turista

Bosna i Hercegovina, turisti, turizamNeke zemlje očigledno nemaju veliki turistički potencijal, ali druge uprkos brojnim atrakcijama ipak ne privlače veliki broj turista.

Britanski Daily Telegraph svrstao je Bosnu i Hercegovinu na listu zemalja koje posjećuje iznenađujuće malo turista, ako imamo u vidu da na prvi pogled djeluju atraktivno.

Pogledajte cijelu listu:

Indija. Kolijevka drevne civilizacije trebalo bi da bude pravi hit među turistima, budući da se nalazi u srcu Azije, ima istorijske veze sa Britanijom, i nevjerovatne znamenitosti. Međutim, posjetilo ju je samo sedam miliona turista prošle godine, što imajući u vidu njenu veličinu, nije fascinantan broj. Poređenja radi, Tajland je tokom iste godine posjetilo 22,4 miliona ljudi. Razlog za tako slabu posjećenost je komplikovana procedura dobijanja viza, ali se navodno radi na smanjivanju birokratije što bi u budućnosti trebalo donijeti olakšice turistima. Osim toga, Indija je stekla vrlo lošu reputaciju u pogledu poštovanja prava žene, a u posljednje vreme došlo je i do brojnih napada na turiste.

Filipini. Veličanstveni arhipelag sa kilometrima divnih plaža, trebalo bi da privuče daleko više turista nego što je to slučaj. Naime, njega je posjetilo jedva nešto više od četiri miliona turista 2012. godine. Politička nestabilnost je jedan od najvećih razloga, ali ni prirodne katastrofe ne idu tamošnjim turističkim radnicima na ruku.

Butan. Ova prelijepa planinska zemlja na jugu Azije njeguje budističku kulturu, koja je uglavnom zaslužna za njihove brojne atrakcije. Međutim, ne posjećuje je mnogo ljudi i to zato što Butan ograničava broj turista koji je mogu posjetiti. Osim toga, svaki od njih mora platiti taksu od 250 dolara za svaki dan koji će provesti u zemlju, zbog čega se veliki broj turista odlučuje za susjedne zemlje.

Brazil. Brazil je najposjećenija zemlja Južne Amerike, ali to i dalje nije dovoljno. Država koja je postala poznata po prelijepim plažama i ljubavi prema fudbalu ima još mnogo toga da pruži. Posjeti je 5,7 miliona turista godišnje, što nije tako loše imajući u vidu koliko je Brazil daleko od zemalja iz kojih ide najviše svjetskih putnika. Međutim, Australija koja je još dalja od Evrope i SAD ima šest miliona. Ostaje da se vidi da li će situaciju popraviti predstojeće Svjetsko prvenstvo u fudbalu.

Grčka. Prema kulturnoj zaostavštini rijetko koja zemlja može da se uporedi sa Grčkom. Iako se smatra kolijevkom demokratije i ima brojne antičke građevine, veličanstvene plaže i neka od najljepših ostrva na svijetu, to nije dovoljno da je učini posjećenijom od Italije i Španije. Naime, Grčku je 2013. godine posjetilo 17 miliona ljudi, dok Španiju gotovo 60 miliona, a Italiju 50 miliona.

Japan. Država koja je toliko toga pružila svijetu ima iznenađujuće malo posetilaca, oko 8,4 miliona godišnje, što je za samo milion više od broja turista koji posjete Tajvan. Glavni razlog za to su vjerovatno visoke cijene. Ipak i kulturna različitost u odnosu na ostatak svijeta, takođe tome doprinosi. Možda će Olimpijske igre koje bi 2020. trebalo da se održe u Japanu popraviti situaciju.

Novi Zeland. Zbog odlične promocije koju je Novi Zeland dobio u filmovima Gospodar prstenova i Hobit, posljednjih godina tu zemlju posjećuje sve veći broj ljudi. Međutim, njih je ukupno oko 2,5 miliona godišnje, što je daleko manje u odnosu na susjednu Australiju. Udaljenost Novog Zelanda od gotovo bilo koje druge tačke na mapi svijeta vjerovatno je glavni razlog, a doprinosi i manji broj letova do ove destinacije u odnosu na Australiju.

Norveška. Za zemlju koja je toliko prepoznatljiva po fjordovima i drvenim kućama živopisnih boja, Norveška je iznenađujuće slabo posjećena, naročito u odnosu na susjednu Švedsku. Cijene su glavni razlog, jer je Norveška jedna od najskupljih zemalja svijeta.

Zimbabve. Sa divnim pejzažima, prirodnim čudima i bogatom florom i faunom, Zimbabve bi mogao da bude ravnopravan rival Južnoafričkoj Republici. Zapravo, nekada i jeste bio, ali je posljednjih godina broj posjetilaca opao na svega 1,8 miliona godišnje (Južnoafrička Republika ima oko 9,2), a mnogi odlaze da se dive Viktorijinim vodopadima iz susjedne Zambije. Politički problemi su glavni razlog.

Bosna i Hercegovina. Na granici dva velika carstva, Austrougarskog i Otomanskog, ova regija ima izuzetan značaj za ljubitelje istorije, što je najvidljivije u prijestonici Sarajevu, piše Telegraph. Međutim, od svih zemalja bivše Jugoslavije, samo Hrvatska ima pravi uspjeh u turizmu (10,4 miliona posjetilaca u 2012.), dok je Bosnu i Hercegovinu te godine posjetilo svega 439.000 ljudi.Telegraph tako slabu posjećenost objašnjava “sjenkom balkanskog konflikta, koje se teško osloboditi”, ali i nedostatkom ljepota koje recimo ima Hrvatska.

Posted by on 2014-02-17. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login