‘Dan bijelih traka’ – sjećanje na stradanje stanovnika Prijedora

Danas se u Bosni i Hercegovini, ali i van naše zemlje, obilježava Dan bijelih traka, u znak sjećanja na 31. maj 1992. godine kada su vlasti grada Prijedora stanovnicima nesrpske nacionalnosti naredile da oko ruke nose bijele trake i da na prozore svojih kuća vješaju bijele zastave. Cijeli svijet danas se prisjeća 3.176 ubijenih Prijedorčana, među kojima je i 102 djece.

Dan bijelih traka
Dan bijelih traka

Tog dana je i zvanično počela kampanja sistematskog vršenja zločina, u kojoj su provedene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori. Konačan ishod bilo je protjerivanje više od 90 posto Bošnjaka i Hrvata sa područja opštine Prijedor, te ubistvo 3.176 osoba iz tog kraja, među njima i 102 djeteta.

Kroz koncentracione logore Omarska, Trnopolje i Keraterm prošle su desetine hiljada ljudi nad kojima su vršene masovne egzekucije, silovanja i razni drugi oblici tortura, koji će u Haškom tribunalu biti presuđeni kao zločini protiv čovječnosti.

Udruženja preživjelih žrtava 2012. godine pokrenula su kampanju Dan bijelih traka kao globalni poziv na solidarnost sa žrtvama masovnih zločina u ovom kraju, ali i širom svijeta, kojima se uskraćuje pravo na sjećanje.

Posted by on 2019-05-31. Filed under Prijedor, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

You must be logged in to post a comment Login