‘Dan bijelih traka’ – sjećanje na stradanje stanovnika Prijedora

Danas se u Bosni i Hercegovini, ali i van naše zemlje, obilježava Dan bijelih traka, u znak sjećanja na 31. maj 1992. godine kada su vlasti grada Prijedora stanovnicima nesrpske nacionalnosti naredile da oko ruke nose bijele trake i da na prozore svojih kuća vješaju bijele zastave. Cijeli svijet danas se prisjeća 3.176 ubijenih Prijedorčana, među kojima je i 102 djece.

Dan bijelih traka
Dan bijelih traka

Tog dana je i zvanično počela kampanja sistematskog vršenja zločina, u kojoj su provedene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori. Konačan ishod bilo je protjerivanje više od 90 posto Bošnjaka i Hrvata sa područja opštine Prijedor, te ubistvo 3.176 osoba iz tog kraja, među njima i 102 djeteta.

Kroz koncentracione logore Omarska, Trnopolje i Keraterm prošle su desetine hiljada ljudi nad kojima su vršene masovne egzekucije, silovanja i razni drugi oblici tortura, koji će u Haškom tribunalu biti presuđeni kao zločini protiv čovječnosti.

Udruženja preživjelih žrtava 2012. godine pokrenula su kampanju Dan bijelih traka kao globalni poziv na solidarnost sa žrtvama masovnih zločina u ovom kraju, ali i širom svijeta, kojima se uskraćuje pravo na sjećanje.

Posted by on 2019-05-31. Filed under Prijedor, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login