Dan kad je preminuo heroj Srđan Aleksić: Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost

Srđan Aleksić
Srđan Aleksić

Na današnji dan 1993. godine u Trebinju, svom rodnom gradu, poginuo je Srđan Aleksić dok je od pripadnika Vojske Republike Srpske spašavao svog sugrađanina Bošnjaka Alana Glavovića.

Srđan je postao heroj i taj njegov plemeniti čin nikada neće biti zaboravljen. Srđan je imao 27 godina kada je ubijen. Mladić je bio glumac amater i juniorski rekorder u plivanju, javlja Tanjug.

Toga dana Srđan se sam suprotstavio četvorici naoružanih pripadnika Vojske Republike Srpske koji su tukli Glavovića, inače, Srđanovog komšiju. Srđan mu je priskočio u pomoć i tom prilikom je zadobio povrede od kojih je pao u komu, a potom i preminuo.

Srđanov otac Rade Aleksić stalno poručuje da postupak njegovo sina nije bio herojski već ljudski čin i da bi tako trebalo da postupi svaki čovjek. U čitulji prije 21 godinu napisao je jednostavno:”Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost”.

“Nije Srđan junak, nego vi, koji to poštujete, koji ste Srđana usvojili i prigrlili”, kazao je Rade Aleksić jučer u Podgorici gdje je posađeno drvo u čast njegovom sinu. Rade je istakao da želi da mladi ljudi prave Srđanove korake i da ne pričaju i ne razmišljaju o podjelama.

“Za mene postoji samo čovjek, sve je drugo varka”, kazao je Rade Aleksić.

Jedan od četvorice Srđanovih ubica poginuo je na ratištu, a ostala trojica osuđeni su na po dvije godine i četiri mjeseca zatvora.

Alen Glavović, mladić kojeg je Srđan branio svojim životom, danas živi u Švedskoj. Alen je oženjen i ima dvoje djece. Svake godine posjeti Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca, jer, kako kaže, ne zaboravlja niti će ikada moći zaboraviti plemeniti čin svog prijatelja.

Posthumno mu je dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

Hrabri mladić plemenitog srca dobio je svoju ulicu u Sarajevu, a prolaz u Novom Sadu u Zmaj-Jovinoj ulici nazvan je po njemu. Takođe, tu je postavljena i spomen-ploča u njegovu čast. Prolaz koji nosi ime Srđana Aleksića postoji i u Pančevu.

Odbornici Skupštine Beograda odlučili su da Srđanovo ime nosi jedna ulica u Novom Beogradu, a na inicijativu Suzane Milosavljević Ilić, koja je 11. februara poslala zahtev i peticiju Komisiji za imenovanja ulica i trgova.

U februaru 2012. godine tadašnji predsednik Republike Srbije, Boris Tadić, posthumno je Aleksića odlikovao Zlatnom medaljom “Miloš Obilić” za pokazanu hrabrost i djelo posebnog junaštva.

Forum Bošnjaka Crne Gore je predložio , Vlada Crne Gore je dala pozitivno mišljenje, a Skupština Glavnog Grada je donijela odluku da se novi bulevar nazove Srđanovim imenom. Tabla sa Srđanovim imenom postavljena je 11. jula prošle godine, na Dan sjećanja na žrtve ratova vođenih na prostoru bivše SFRJ u periodu 1991 – 2001. godine.

Posted by on 2014-01-27. Filed under Trebinje, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login